Shekarabi (S) om assistansfusk: Måste vara beredda att ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av assistansfusket har väckt starka reaktioner – bland annat från politiskt håll.

– Vi måste också vara beredda att ändra lagstiftningen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Förra året krävde Försäkringskassan tillbaka närmare en halv miljard kronor i felaktigt utbetald assistansersättning. En ökning med 250 procent från året innan, visar SVT:s granskning.

– Det är väldigt bra att Försäkringskassans brottsbekämpande verksamhet levererar, säger Ardalan Shekarabi (S).

– Det här är ju en stöld från folket där man utnyttjar välfärden. Vi behöver lätta på sekretessen mellan olika myndigheter och låta Försäkringskassan själva få utreda brott som Skatteverket gör, säger Maria Malmer Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna.

M: Myndigheter larmar

I en myndighetsgemensam rapport som släpptes i höstas beskrivs hur den organiserade brottsligheten utnyttjar systemet för arbetskraftsinvandring för att kunna tjäna pengar inom assistansbranschen. Och Moderaterna vill ändra lagstiftningen.

– Här ser vi att polismyndigheten och andra myndigheter gång på gång larmar. Man måste förbjuda arbetskraftsinvandring till personlig assistans, säger Maria Malmer Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Även Socialdemokraterna vill se ändringar av systemet.

– Ska vi kunna upprätthålla våra socialförsäkringar måste reglerna för arbetskraftsinvandring ändras. Det är ingen tvekan om Socialdemokraternas inriktning är att finns det arbetskraft här i Sverige så ska den arbetskraften komma först, säger Ardalan Shekarabi (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.