Fuskjaktens baksida: ”Oerhört svårt att få assistans”

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot välfärdsfusket ligger högt upp på den politiska agendan. Det innebär hårdare krav och kontroller som kan drabba de som faktiskt behöver assistans.

– Risken finns att alla personer som är i behov av assistans blir betraktade som fuskare, säger Maria Persdotter, förbundsordförande RBU.

Regeringen vill satsa närmare 200 miljoner kronor i år för att stoppa felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet – där assistansbranschen pekas ut som särskilt hårt drabbad.

Men jakten på de oseriösa och kriminella aktörerna resulterar i att de som faktiskt är i behov av assistans kommer i kläm. Det menar Maria Persdotter som är ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

Kraftig ökning av återkrav

Siffror, som SVT har tagit del av, visar att Försäkringskassans återkrav och skadestånd kopplat till assistansersättning har ökat kraftigt – från 133 miljoner 2019 till 464 miljoner 2020.

– Det är jättebra om man jagar fuskare, de ska inte finnas. Men de som gör det systematiskt och är kriminella är väldigt få. Det stora problemet i assistansen är personer som inte får det de har rätt till och behov av. Framför allt barn har oerhört svårt att få assistans, det är i princip omöjligt, säger hon.

Assistansen i siffror

• Det finns runt 980 privata assistansbolag med tillstånd och drygt 820 personer som anordnar sin egen assistans. Dessutom har alla landets kommuner assistans på något sätt.

• Den totala assistansersättningen som betalas ut uppgår årligen till runt 30 miljarder kronor.

• Försäkringskassan gjorde 258 polisanmälningar kopplat till assistansersättningen 2020, jämfört med 140 anmälningar året innan.

• Försäkringskassans totala återkrav och skadestånd gällande assistans uppgick till 464 miljoner kronor förra året, att jämföra med runt 133 miljoner året innan.

• Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till 46 assistansbolag sedan 2016, sju av dessa har sedan åter blivit godkända som betalningsmottagare. Det totala återkravet mot bolagen är runt 100 miljoner kronor.

Källa: IVO, Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.