Flera studier under de senaste åren har antytt att intag av choklad, mörk sådan med hög kakaohalt, kan sänka ett blodtryck och öka blodkärlens elasticitet.
Problemet är att de flesta studier bara har pågått under en kort tid.
Det senaste ordet i frågan publiceras nu i det amerikanska läkarsällskapets vetenskapstidskrift Jama. En tysk forskargrupp har följt 44 patienter under nästan två år, och jämfört dem som åt mörk choklad under studietiden med dem som åt vit choklad. Vit choklad innehåller inte kakao och därmed inte ämnen som växtpolyfenoler eller flavanoler som tros ha gynnsamma effekter på kärlsystemet.
En chokladruta
Personerna i studien var friska män och kvinnor mellan 56 och 73 år. De hade alla blodtryck som låg vid eller strax över gränsen till att vara alltför högt, men ingen fick någon medicinsk behandling för sitt tillstånd.
Hälften av deltagarna fick äta mörk och hälften vit choklad dagligen mellan januari 2005 och december 2006. Ingen av testdeltagarna fick äta särskilt mycket, bara motsvarande drygt sex gram eller ungefär en chokladruta, vilket eventuellt var en källa till besvikelse för dem som hade förväntat sig mer av sitt bidrag till vetenskapen.
Resultaten visade att blodtrycket sjönk och kärlfunktionen förbättrades bland dem som åt mörk choklad men inte i kontrollgruppen.
Färre förtida dödsfall
Visserligen var sänkningen liten, ungefär tre över två millimeter kvicksilver i genomsnitt, men ändå kliniskt intressant skriver forskarna och nämner vilka effekter en motsvarande förändring skulle ha på befolkningsnivå: förtida dödsfall, slaganfall och hjärtkärlsjukdomar skulle minska med mellan åtta och fyra procentenheter.
De konstaterar också att det förmodligen är lättare att få folk att äta lite choklad än att ändra sin livsstil.
Nu är tyvärr denna studie för liten för att kunna ge några tvärsäkra besked om chokladätandets effekter.
Men det verkar inte skada att bedriva viss egenvård, åtminstone så länge som intaget begränsas till en ruta om dagen.