Moskén i Malmö ägs av libyer

Publicerad

Malmös moské Islamic Center ägs av en libysk organisation, grundad av Muammar Kadaffi. FN har utfärdat sanktioner mot den libyske ledaren och folk i hans närhet, men moskéns vd Bejzat Becirov räknar inte med att detta ska påverka verksamheten i Malmö.

-Organisationen är fristående från regeringen i Tripoli, säger han.

På organisationen World Islamic Call Societys hemsida finns dock många bilder av ”ledaren Kadaffi”.

Det var sedan Islamic Center hamnat i ekonomiska svårigheter som den libyska organisationen tog över ägandet av byggnaderna i Malmö. De köptes i juli 2008 för knappt 33,3 miljoner kronor enligt dagens dollarkurs.

-Vi försökte få hjälp av Malmö stad, säger Bejzat Becirov. Till slut var det här det enda som återstod. Annars hade bankerna tagit marken.
Samtidigt säger han att församlingen i Malmö inte varit utsatt för någon form av påtryckningar från Libyen.

Bara fysiska personer
FN-sanktionerna mot libyska tillgångar utomlands gäller bara fysiska personer. Överst på listan återfinns Muammar Kadaffi. Sedan följer medlemmar av regimen som fortfarande är lojala mot honom.
Det betyder, enligt Kent Öberg vid UD:s presstjänst, att ägandet av moskén i Malmö inte faller inom sanktionerna.

-Om någon polisanmäler det som sanktionsbrott så får det polisutredas i vanlig ordning, säger han.

TT

Skandinaviens största

Visa

• Moskén i Malmö är Skandinaviens största.

• I regionen finns cirka 100 000 muslimer.

• Förutom moskén finns vid Islamic Center bland annat skola och läkarmottagning.

• Redan på 60-talet väcktes tanken på att bygga en moské i Malmö. I slutet av 70-talet började detaljplaneringen. Den 20 april 1984 hölls den första fredagsbönen i moskén.

• År 2003 härjades moskén av en anlagd brand.

• World Islamic Call Service är en libysk organisation grundad på 70-talet. Den sysslar med bland annat välgörenhet. Där ingår att man bekostar moskéer utomlands.

• Organisationen startades av överste Muammar Gaddafi för att bättra på hans goodwill i den muslimska världen, där han på den tiden betraktades som en kättare eftersom han förkastat traditionerna om vad profeten Muhammed har sagt.

Sveriges Radio Malmö/TT/Jan Hjärpe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer