Foto: TT

Mössan skuldsätter studenterna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har nästan 500 personer hamnat i Kronofogdens register efter att ha handlat av ett företag som säljer studentmössor. Nu lovar de att ändra sina rutiner.

Studenten är ett minne för livet och för vissa kan det bli ett riktigt jobbigt sådant. Utgifterna är många och en studentmössa kan kosta flera tusen kronor.   

– Min låg ju på 2000 kronor, så det var ganska dyrt. Jättedyrt faktiskt. Vill man ha något fint får man betala för det, säger Luis Shamoon, student vid Midsommarkransens gymnasium i Stockholm.   

– 1400 kronor tror jag min kostade men då var det paketpris, säger Menekse Mermer, även hon student vid Midsommarkransens gymnasium.  

Är det värt det?  

– Nej faktiskt inte, jag ångrar det nu, säger Menekse Mermer.  

Kritiserade försäljningsmetoder

Precis som många andra har studenterna vid Midsommarkransens gymnasium köpt sina mössor från ABC-gruppen. Ett företag som förra året hade samarbete med över 700 skolor och omsatte drygt 50 miljoner kronor.   

Men deras försäljningsmetoder har kritiserats. Flera studenter har anmält dem till Konsumentverket.  ”ABC-gruppen försöker lura elever som är omyndiga” skriver en student. ”Vilseledande reklam” skriver en annan.   

– Vi lyssnar definitivt på de som känner att något gått fel. Men Konsumentverket själva har inte riktat någon kritik mot oss, säger Alexander Grepe, grundare av ABC-gruppen.   

Hundratals har hamnat hos Kronofogden

För studenterna finns det många alternativ att välja på och för den som verkligen vill spendera är tillvalen till mössan många.   

– Den tydligaste trenden är att man som blivande student vill vara mer personlig. Man vill göra sin egen grej och visa vem man själv är, säger Alexander Grepe.   

Men för vissa studenter blir det för mycket.   

Sedan 2013 har nästan 500 personer hamnat hos Kronofogden efter att ha beställt saker från ABC-gruppen.  

Ändrade rutiner

– Jag tror inte att vi hade bra rutiner tidigare, vi lät företagen som hade hand om vår fakturering hantera det. Nu har vi sett till att löpande minska ned det här och i år skickas inget till Kronofogden, säger Alexander Grepe.   

Vad tycker du om att flera studenter skuldsätter sig?   

– Jag tycker det är jättetråkigt. Vi har jobbat med att personer inte ska hamna i skuld. Vi ser till att de som vill returnera sin mössa kan göra det helt utan kostnad, säger Alexander Grepe.   

Tips från Kronofogden

  • Den som har skulder kan kontakta Kronofogden för att få hjälp. Ju tidigare desto bättre.
  • Många kommuner har en skuldrådgivare som också kan hjälpa till.
  • Spara först och spendera sen.
  • Planera din ekonomi för att se hur långt pengarna räcker.
  • Ta hjälp av föräldrar och vänner för att få tips.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.