Möt de 82-åriga tvillingarna vars åldrande studerats sedan 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Forskare försöker ta reda på varför människor som har levt lika länge ändå kan ha olika biologisk ålder. Genom att studera tvillingar vill man se vilka faktorer som ökar risken för sjukdomar och gör att vi åldras. De 82-åriga tvillingarna Anita och Barbro har varit med i en av de största tvillingstudierna i Sverige. 

– Ibland känner vi oss som 100 och ibland som 20 år gamla. Det beror på vilken dag du frågar, säger Anita och Barbro. 

Tvåäggsvillingarna Anita och Barbro har varit med i en studie om åldrande som har pågått sedan 80-talet. Forskare menar att tvillingar är ett perfekt sätt att undersöka hur arv och miljö påverkar åldrande, eftersom de blir ett slags ”naturligt experiment”.

Vi åldras alla på olika sätt, och det är genetiken som avgör mest. Men när det kommer till kognitiva sjukdomar så finns det saker man själv kan göra för att påverka. Även om man har riskvarianter av ”demensgenen” APOE, så kan man förbättra sina chanser mycket om man lever hälsosamt.

– Det är aldrig för sent att ändra sitt leverne och påverka miljön, säger Sara Hägg, docent i molekylär epidemiologi på Karolinska institutet.

Se i klippet ovan vilken faktor som påverkar åldrandet nästan lika mycket som rökning.

Fråga doktorn, varje måndag kl  18:45 på SVT1 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.