Motbud nobbat – vårdkonflikt nära

Publicerad

Med bara timmar kvar innan konfliktvarsel bryter ut i vården har arbetsgivarsidan tackat nej till ett motbud från Vårdförbundet.

Om parterna inte kommer överens inleds en övertidsblockad på torsdagseftermiddagen.

Vårdförbundet tackade nej till ett förslag till avtal och kontrade med ett nytt motbud på onsdagskvällen.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona har i sin tur nobbat motbudet.

Pressad vård 2024

”Innebär orimliga kostnader”

"Vårdförbundets motbud innehåller nya och än mer långtgående krav än de som har funnits på förhandlingsbordet tidigare under både parternas förhandlingar och medlingsperioden", säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, i ett uttalande som fortsätter:

”Det innebär dessutom helt orimliga kostnadsökningar vilket gör att SKR och Sobona säger nej till budet”.

Risk för blockad

Om parterna inte kan enas träder en övertids- och mertidsblockad i kraft klockan 16.00 på torsdagen för cirka 63 000 medlemmar i Vårdförbundet.

SKR och Sobona skriver att de, med hjälp från medlarna, hoppas kunna komma överens med Vårdförbundet innan stridsåtgärderna träder i kraft.

”Att öka arbetstiden, i stället för att minska den, verkar vara regionernas universallösning”, sade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i samband med att det nu nobbade motbudet lades fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin om varför de vill ha sänkt arbetstid: ”Vissa dagar kan jag fullständigt bryta ihop” Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet