För dyra och för brett uppdrag – hör varför Rebecca Weidmo Uvell tycker att SVT borde göras om. Foto: SVT/Mötet

Mötet om public service: “SVT har ballat ur”

Uppdaterad
Publicerad

Claes Elfsberg har jobbat på SVT i flera decennier och tycker att public service roll är viktigare än någonsin tidigare. Rebecca Weidmo Uvell har skrivit på sin blogg att det är dags att lägga ner SVT och bygga upp ett nytt. I SVT:s Mötet träffas de.

Public service-bolagen har ett för brett uppdrag och är alldeles för dyra. Så tycker Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare.  

– Samtidigt som man har försökt konkurrera med kommersiell media så har man också ballat ur. Man tittar väldigt mycket på tittarsiffror och försöker göra någonting för alla, säger hon inför mötet med Claes Elfsberg. 

“Vill långsamt döda public service” 

Claes Elfsberg är före detta nyhetsankare på SVT och har även jobbat som tittarnas ombudsman på samma företag. Han menar att publikens intresse riskerar att gradvis minska om public service skulle krympa och få ett smalare uppdrag. 

– De som vill ta bort underhållning och sport och sådana populära saker från public service vill i själva verket långsamt döda public service.  

Förändrat tv-tittande 

Rebecca Weidmo Uvell tycker att det resonemanget bygger på ett gammalt sätt att konsumera media när de flesta tittade på tablålagd tv, men att folks vanor ser annorlunda ut idag.  

– Om jag till exempel är kulturintresserad kanske jag tittar på SVT:s Babel. Men sen byter man och tittar på en dokumentär i Tv4 Play.  

Vill du se hela debatten om public service? Se Mötet i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.