Influencers som pratar om ångest – bryter tabun eller följer en trend? Se mötet mellan poddaren Julia Frändfors och influencern Nicole Falciani. Foto: SVT

Julia Frändfors om psykisk ohälsa: ”Det är trendigt att ha ångest”

Uppdaterad
Publicerad

Nicole Falciani vill använda sina plattformar med hundratusentals följare till att försöka bryta stigman kring psykisk ohälsa. Poddaren och programledaren Julia Frändfors provoceras av influencers som pratar om hur de mår.  

– Det är trendigt att ha ångest, säger hon i “Mötet”.

För två år sedan blev Nicole Falciani, 23, deprimerad. På sina sociala plattformar valde hon att dela med sig av sitt mående till sina följare.  

– Om jag är öppen med att jag mår dåligt så förstår folk att ”hon är som jag”, säger hon i “Mötet”. 

Mötet

Som influencer är hon långt ifrån ensam om att prata öppet om psykisk ohälsa. Även Therese Lindgren och Margaux Dietz har lyft ämnet i sina sociala kanaler och skrivit böcker om sina egna erfarenheter. 

Ser det som en affärsidé 

Men det finns också de som beskriver influencers prat om ångest och depressioner som en trend. Forskning visar att öppenheten kan leda till nya följare som i sin tur kan generera fler sponsorer.  

Pr-konsulten och medierådgivaren Paul Ronge sa i en intervju med Resumé i fjol att han tycker att utvecklingen är problematisk: 

– Gränserna för vad som är trovärdigt berättande suddas ut och håller på att smetas sönder fullständigt. 

“Fel om man låtsas hela tiden”  

I “Mötet” uttrycker Julia Frändfors, poddare och programledare, hur trött hon är på att allt fler influencers pratar om sitt dåliga mående.  

– Alla är så jävla identitetslösa. Alla älskar att känna att de tillhör en grupp så att de kan säga att de har ångest eller lider av psykisk ohälsa. Det finns ingen känd person i Sverige idag som inte fått lite rubriker på att säga “jag vill ta bladet från munnen”, säger hon. 

Nicole Falciani tror däremot att det är viktigt att visa sig mänsklig bakom alla perfekta bilder i flödet.  

– Jag tror snarare att det blir fel om man låtsas hela tiden och säger att allt är bra, säger hon. 

Vill du se hur mötet mellan Julia Frändfors och Nicole Falciani gick? Se “Mötet” måndagen den 19 oktober klockan 21.45 i SVT1 eller redan nu på SVT Play. 

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mötet

Mer i ämnet