En studie har visat att de som postar mer ärliga inlägg i sociala medier är mer nöjda med livet. Foto: Jessica Gow/TT

Studie: Ärliga på sociala medier är nöjdare med livet

Publicerad

De som regelbundet postar inlägg i sociala medier där de skönmålar sitt liv mår sämre än de som är ärliga, visar en ny studie vid Columbia University. Men enligt psykologen Siri Helle som tagit del av studien, är effekterna endast kortsiktiga.

– Det ger en ganska liten effekt, en liten humörboost, säger hon.

Forskare från bland annat Columbia University ville mäta skillnaden mellan våra personligheter och hur vi framställer oss själva. Sveriges radios Vetenskapsradion har tidigare rapporterat om studien som visade att vårt mående påverkas av vad vi väljer att posta. 

90 Facebookanvändare fick delta i ett experiment. Ena veckan skulle de posta självförhärligande uppdateringar och veckan efteråt skulle de posta autentiska och uppriktiga inlägg. I studien tittade man på hur deras välbefinnande förändrades under de olika perioderna.

Man lät även över 10 000 Facebookanvändare genomgå ett personlighetstest samt skatta hur nöjda de var med livet. Sedan jämfördes resultatet med innehållet i deras postade inlägg och uppdateringar. Forskarna kom fram till att de postade mer verklighetstrogna inlägg också var de som upplevde sig som mer nöjda med livet.

”Följ personer du mår bra av”

Psykologen Siri Helle, som har tagit del av studien, pekar på att effekterna på måendet av att posta ärliga inlägg är kortsiktiga. Hon förklarar hur sociala medier kan påverka vårt mående i det långa loppet.

– Sociala medier i sig har en väldigt liten effekt på vårt mående, visar forskning. Däremot finns det vissa specifika saker som spelar stor roll. Till exempel om vi blir utsatta för trakasserier eller är med i ett forum som triggar ett självskadebeteende.

Vad kan man göra istället för nå positiva effekter i sitt sociala medier-användande?

– Ett tips är att gå igenom sitt flöde och rensa bland vilka man följer. Konton som bara gör dig avundsjuk eller missnöjd med din kropp kan du lika gärna avfölja. Följ personer du mår bra av, som är intressanta eller motiverande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.