70-åriga Gun-Britt Mäkitalo och 74-åriga Edla Lantto är ganska ensamma om att hålla fredsrörelsen vid liv i Luleå. Foto: SVT/Magnus Eriksson

Motvind för den svenska fredsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag råder nästan total politisk enighet om ett starkare försvar och ett närmande till Nato nämns allt oftare. Lika eniga som politikerna var om nedrustning på 90-talet, lika eniga verkar de i dag vara om upprustning.

Så nu är frågan – vart tog den svenska fredsrörelsen vägen? Agenda åkte till Luleå och träffade två fredsaktivister som kämpar i stark motvind.

Efter mer än 30 års engagemang i fredsrörelsen bestämde sig 70-åriga Gun-Britt Mäkitalo och 74-åriga Edla Lantto för att göra något drastiskt. Tillsammans med några andra fredsaktivister bröt de sig in på flygflottiljen i Luleå för att stoppa en militärövning.

På en privat video syns hur de kryper under staketet till flygplatsen och vecklar ut en banderoll, samtidigt som de sjunger ”vi vill ha fred nu för alla”.

Agenda

TV: Här bryter sig Gun-Britt och Edla in på flygflottilen

– Vi smög in där, snabbt gick det, och så la vi oss och fotade oss, det blev ett foto till tidningarna, minns Gun-Britt Mäkitalo.

Stillbild från privat video där fredsaktivister i 70-årsåldern tar sig in på flygplatsen i Luleå för att demonstrera. Foto: Privat

Dömdes – men ångrar inget

I dag, två år senare, har de dömts för olaga intrång, men de står för det som de gjorde.

LÄS MER: 80-årig fredsaktivist åtalas – tog sig in på militärt område

– Jag kände mig ganska glad och tänkte att ”nu ligger jag här och det här har jag inte vågat göra tidigare” – men nu var jag mogen! Nu ville jag stoppa de här vansinniga övningarna, säger Gun-Britt.

Under de dryga tre decennier som Gun Britt och Edla varit engagerade i fredsrörelsen har den försvarspolitiska debatten gått från den ena ytterligheten till den andra.

”Fredsrörelsen på 90-talet var nedlagd”

Först Östblockets fall som ledde fram till 90- och 00-talens vision om en evig fred, då det inte tycktes finnas någon hejd på alla försvarsnedskärningar.

– Nu var det kalla kriget slut, nu skulle det bli fred. Så fredsrörelsen på 90-talet, den var nedlagd, minns Gun-Britt Mäkitalo.

Och så de senaste årens debatt som till stor del präglats av Rysslands anfall på Ukraina. Nu vill alla i stället rusta upp.

– Vem ska anfalla oss, vem är fienden? Det är endast Ryssland. Jag tror aldrig de skulle anfalla oss, de skulle förlora på det själva. Nä, det tror jag inte på, inte ett dugg! säger Gun-Britt.

Kritiken: Oerhörd naivitet

Men talet om upprustning verkar inte bara ha väckt fredsrörelsen ur sin slummer. Även kritiken mot den har vaknat till liv, om att fredsrörelsen är naiv och springer Rysslands ärenden.

En av kritikerna är ledarskribenten på centerpartistiska Hudiksvalls tidning, Patrik Oksanen.

– Det finns delar av fredsrörelsen som jag tycker är helt legitima och acceptabla, som har en pascifistisk syn. Sen finns det delar där banden är lite för märkliga, säger han.

– Vi är ju Putins kvinnor nu, har vi hört. Men alltså, det är ju vansinne, säger Gun-Britt och ler.

– En ledande företrädare har bjudit in Vladimir Kozin från den ryska underrättelsetjänsten RISS pr-gren, kan man kalla det. Det visar en oerhörd naivitet, säger Patrik Oksanen.

”En mycket trevlig man”

Gun-Britt Mäkitalos bild av det hela är en annan:

– I Kiruna hade vi en Kozin från Ryssland, som berättade om sitt Ryssland och hur det är där. En mycket trevlig man.

Chefredaktören för socialdemokratiska Dalademokraten, Göran Greider, tycker däremot att fredsrörelsen är en viktig motröst i debatten.

Greider: Rädsla att stämplas som Putin-vän

– Om vi ska få en allsidig försvars- och säkerhetspolitisk debatt, så borde fler röster höras från denna fredsrörelse. Nu har vi ett läge där jag märker att många socialdemokrater, till exempel, knappt vågar yttra sig om den militära upprustningen av rädsla för att stämplas som Putin-vänner och naiva Rysslandsvänner, säger Göran Greider.

Patrik Oksanen har en annan syn på saken:

– Vi ser en period av rysk återställning, där man försöker flytta fram sina positioner. Man har gjort det i Ukraina, man har gjort det i Georgien, skapat frusna konflikter. Man driver ett intensivt påverkansarbete i Baltikum och övriga Europa, att påverka opinioner och beslutsfattare. Och för att göra det lättare för Ryssland att uppnå sina mål, säger Patrik Oksanen.

– Vi har liksom ett försvarsmedialt komplex, som har tagit över debatten i alltför stor utsträckning. Och som piskar upp stämningen, säger Göran Greider.

Litet intresse för militärövningen

I september hålls den största militärövningen i Sverige på över 20 år – Aurora 17 – där förband från flera Natoländer kommer att delta.

LÄS MER: Aurora 17- största militärövningen på över 20 år

Men trots alla stora militärövningar är det svårt för fredsrörelsen att få med sig folk, speciellt bland de unga.

När Gun-Britt Mäkitalo och Edla Lantto försöker dela ut flygblad mot Aurora-övningen på gatan, är intresset inte särskilt stort.

Gun-Britt säger att det mest är de äldre som är intresserade, medan de yngre går med sina hörlurar på sig och är intresserade av annat.

– De tror ju att det är väl inget som händer i världen och att det är väl inte så farligt här i Norrbotten och att Sverige är så lugnt, säger hon och försöker dela ut ett flygblad till en man som hastar förbi och avböjer i farten.

Se reportaget i Agenda söndag 11 juni kl 21.15 i SVT Play och SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet