Stridsflyg i militärövningen Ace maj/juni 2015. Foto: SVT

80-årig fredsaktivist åtalas – tog sig in på militärt område klädd i rosa

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 80-års åldern åtalas för olaga intrång efter att hon i juni i år tagit sig in på Kallax flygplats/F21:s område i Luleå i protest mot den militära flygövningen Ace.

Kvinnan berättar i förhör att att hon tog sig in på området för att säga att det räcker nu med militärövningar över norra Sverige och att hon med protesten vill motverka ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland.

Hon berättar vidare att hon inte på några sätt ville skada någon, men denna aktion skulle vara en markering.

Den åtalade kvinnan erkänner att hon tagit sig in på F21:s område men nekar till brott. Hon säger också i förhören att hon vill få sin sak prövad i en rättegång.

Damer i rosa

Ett vittne berättar i förhör att han såg fyra äldre damer klädda i rosafärgade kläder gräva sig in under stängslet till Kallax flygplats/ F21:s flygflottilj och att de sedan tog sig in på området där banorna ligger. Kvinnorna bar en banderoll med texten ”Nu räcker det”.

Fler åtalas

Förutom kvinnan i 80-års åldern åtalas ytterligare fyra personer, samtliga kvinnor, i 30-70 års åldern, för olaga intrång vid samma tillfälle i juni förra året. De fyra förnekar brott.

Vid händelsen tvingades flygledningen att stoppa ett schweiziskt militärt transportplan som begärde tillstånd att starta.

Stor flygövning

I den militära flygövningen Ace deltog bland annat sex medlemsländer i försvarsalliansen Nato, samt alliansfria Sverige och Finland. Sammanlagt 115 stridsflygplan var med i övningen som hölls över Norrbotten och Västerbottens län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.