MP-ledningen anklagas för utrensningskultur

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i Miljöpartiets process av att välja språkrör väcks debatten om den interna partikulturen till liv. Nu riktas kritik mot hur ledningen hanterar konflikter i partiet.

– Det påbörjades en utrensningskultur i Miljöpartiet så fort de kom till makten. Regeringsmakten har tvingat partiet att byta sin identitet, säger journalisten och debattören Kurdo Baksi, som tidigare har varit aktiv i Miljöpartiet men som lämnade partiet häromåret.

Linnea Engström satt i EU-parlamentet för Miljöpartiet mellan 2014 och 2019. Inför valet förra året ströks hon från valberedningens förslag på vilka som skulle stå på listan, men hon ville ändå ställa upp i den medlemsomröstning som skulle hållas innan det slutgiltiga beslutet som listan skulle tas. Då fick hon problem. 

– Då påbörjades en intern process som var full av rättsosäkerhet, säger hon.

Sms om nomineringsförbud

Partiledningen startade en utredning mot henne, i den anklagades hon av partiledningen för oredlighet med pengar och för att ha orsakat dålig arbetsmiljö för personalen i Bryssel. Att den revisionsbyrå som partiet själv anlitat inte hittat några fel saknade betydelse och vad anklagelserna om att hon bland annat var “svår att samarbeta med och lynnig” närmare bestod av fick hon aldrig veta berättar hon.

Sent på kvällen, timmarna innan medlemsomröstningen skulle starta fick hon ett sms med beskedet att partistyrelsen belagt henne med nomineringsförbud. Hon fick alltså inte ställa upp.

”Be om ursäkt”

Kurdo Baksi säger att flera partimedlemmar råkat illa ut de senaste åren. Han nämner ett fall där en riksdagsledamot sparkades ut från riksdagsgruppen under metoo-hösten, utan att få ta del av det som lades honom till last och en tjänsteman i riksdagen som Baksi menar utsattes för falska anklagelser om att vara en säkerhetsrisk.  

– För att Miljöpartiet ska kunna gå vidare nu när de ska välja nytt kvinnligt språkrör måste partiet ha en haverikommission och be om ursäkt till varenda partimedlem som de har skadat, säger han. 

SVT Nyheter har vid flera tillfällen sökt Miljöpartiets partistyrelse för en kommentar, men utan resultat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.