Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom, och tidigare språkröret för Miljöpartiet, Gustav Fridolin, kommenterade Isabella Lövins besked i Aktuellt. Foto: Aktuellt

Grön Ungdom: Miljöpartiet måste positionera sig åt vänster

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövins besked att hon lämnar politiken kommer i ett känsligt läge för Miljöpartiet, som plågas av usla opinionssiffror och motsättningar i regeringssamarbetet.
– Förståeligt men tråkigt, hon hade mycket kvar att ge, säger det förra språkröret Gustav Fridolin i Aktuellt.

Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom, tycker att lösningen för att vända Miljöpartiets svaga väljarstöd är göra en vänstersväng.

– Vi behöver börja prata om något annat än klimat och miljö, nämligen social rättvisa. Miljöpartiet måste börja prata ekonomiskt rättvis politik där vi också vågar positionera oss åt vänster. Vi har varit dåliga att kommunicera vad vi står för och vilka värderingar vi faktiskt tror på.

Kostsamt regeringssamarbete

Gustav Fridolin håller med om att partiet kunde varit bättre på att prata om vad man åstadkommit, inte minst på miljöområdet. Han menar att om gröna partier har ett stöd på 15-20 procent i länder som Tyskland, Österrike och Finland, borde de kunna ha det i Sverige också.

Det före detta språkröret vittnar om att regeringssamverkan med Socialdemokraterna kostat på. Nu är partierna djupt splittrade, både i migrationsfrågan och om svenska koldioxidutsläpp. Många spår att MP är nära att bryta samarbetet och utlösa regeringskris.

”Behöver stå upp”

Aida Badeli om var gränsen går för när MP ser sig tvungna att lämna regeringen:

– MP accepterar inte att koldioxidutsläppen i Sverige ökar. Det är upp till Socialdemokraterna om de kan se sina väljare i ögonen samtidigt som landet bryter mot Parisavtalet.  Vi kommer inte kunna kompromissa om allting, vi behöver stå upp för våra principer.

Gustav Fridolin:

– Jag har jobbat tätt med Isabella och många gånger var vi hårda i förhandlingsrummen samtidigt som vi ställde oss själva frågan var någonstans man som miljöpartist kunde göra störst skillnad. Hittills har det varit vid regeringsbordet, men det behöver inte vara svaret varje gång. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer