Analys: MP:s besked kan bädda för regeringskris

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De mörka molnen hopar sig över statsminister Stefan Löfven. Samarbetet med Miljöpartiet blir alltmer ansträngt. Miljöpartiets besked att säga nej till Preems utbyggnad i Lysekil kan bädda för en regeringskris.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Flera frågor som ska avgöras av regeringen under hösten och vintern skapar allvarligt gnissel mellan de båda regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Inom kort lägger den parlamentariska migrationskommittén fram sitt slutbetänkande. Regeringen ska därefter ta fram en ny asyllagstiftning, som ska klubbas av riksdagen under våren. 

Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet är på kollissionskurs. Miljöpartiet hotar att lämna regeringen om Socialdemokraterna driver igenom sina förslag till en mer restriktiv lagstiftning.

En fråga med minst lika stor politisk sprängkraft för Miljöpartiet är Preems planer på att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Den planerade anläggningen skulle kraftigt öka de svenska koldioxidutsläppen.

S tycker annorlunda

Miljöpartiet har hela tiden varit starkt kritiskt till Preems planer, och idag lämnade partiet inte oväntat beskedet att regeringen ska säga nej till projektet.

Socialdemokraterna har hittills inte gett några kommentarer, men det är ingen hemlighet att partiet har en annan syn på utbyggnaden. Det handlar bland annat om de många arbetstillfällen som skapas, men också om att Preem successivt planerar att ställa om till fossilfri produktion.

Oavsett vad är detta en fråga, precis som migrationspolitiken, med potential att utlösa en regeringskris. Att Miljöpartiet väljer att lämna beskedet just nu kan också tolkas som att partiet försöker flytta fokus i debatten från migrationspolitiken till klimatpolitiken.

Formellt är det regeringen som ger tillstånd till utbyggnaden. Samtidigt är det fråga om ett förvaltningsärende, vilket innebär att beslutet fattas i enlighet med gällande lagstiftning. I annat fall riskerar lagen att underkännas av Högsta förvaltningsdomstolen eller EU-domstolen.

Enligt de rättsliga instanserna saknas lagligt utrymme för att stoppa raffinaderiet. I juni gav mark och miljööverdomstolen klartecken för Preems utbyggnad i Lysekil. Enligt domstolen kan den s k stoppregeln i Miljöbalken inte tillämpas på verksamheten eftersom den ingår i EU:s handel med utsläppsrätter. Några andra lagliga hinder för verksamheten finns heller inte, enligt domstolen.

”Målar in sig i ett hörn”

Trots detta kräver alltså Miljöpartiet nu att regeringen ska stoppa raffinaderiet. Det innebär att ännu en fråga som kan spräcka regeringen nu på allvar förs in i regeringssamarbetet.

Miljöpartiet håller frivilligt på att måla in sig i ett hörn, som kan bli svårt att ta sig ur under kommande regeringsförhandlingar.

Å andra sidan kan det här vara en fråga som Miljöpartiet hellre spräcker regeringen på än migrationspolitiken. När det gäller klimat- och miljöpolitiken har partiet stort förtroende bland väljarna. Att spräcka regeringen på en sådan fråga skulle sannolikt vara enklare att förklara för väljarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.