MP vill att regeringen stoppar oljeraffinaderi i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet anser att regeringen bör stoppa utbyggnaden av det omdebatterade oljeraffinaderiet i Lysekil, rapporterar SR Ekot. Enligt partiet skulle utbyggnaden bland annat riskera att Sveriges klimatmål inte uppnås.

Det var i juni som Mark- och miljööverdomstolen gav klartecken till Preem att fortskrida med planerna att bygga ut ett oljeraffinaderi i Lysekil.

Beslutet har väckt stor debatt och frågan ligger nu hos regeringen, som ska avgöra frågan.

Miljöpartiet anser nu att utbyggnaden skulle innebära så stora utsläppsökningar att sveriges klimatarbete riskerars, och vill därför att planerna stoppas helt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, därför att den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson till Ekot.

”Gårdagens teknik”

Han menar samtidigt att Mark- och miljööverdomstolens yttrande endast är ett underlag för regeringen.

– Det står ju regeringen fritt att göra sin egen bedömning. Där kan man helt enkelt väga in andra samhällsintressen, framför allt klimatet, säger han till SR.

Enligt Lorentz Tovatt bygger planerna bland annat på omodern teknik som skulle öka utsläppen. Men om fråga kan resultera i att Miljöpartiet lämnar regeringen är för tidigt att svara på, säger han till Ekot.

– Det här är ju inte bara en fråga om Miljöpartiet, utan tvärtom. Både riksdagen och regeringen har sagt att vi ska nå våra klimatmål, vi ska ha ett gemensamt klimatarbete för att möta klimatkrisen. Och det är det som nu hotas genom den här utbyggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet