Sex personer åtalas för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Foto: TT

Klimataktivister åtalas efter intrång på Preem i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Sex klimataktivister tog sig in på Preemraff i Lysekil i september. Nu åtalas de vid Uddevalla tingsrätt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

I september protesterade miljöaktivister från organisationen Greenpeace inför att regeringen skulle ta beslut om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lyskekil. Klimataktivister klättrade upp och kedjade fast sig i kranarna i råoljeterminalen. Polisens insatsstyrka larmades och polisen grep sex personer på plats som sedan släpptes. Nu åtalas de för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

”Riskerat säkerheten på området”

Enligt åtalet anlände de sex via båt. Samtliga ska sedan ha tagit sig upp i anordningar för lossning av olja. Tre av dem hade med sig klätterutrustning och tog sig upp i lastarmarna.

Utbyggnad av Preem

Åklagaren skriver i åtalet att de sex ”härigenom har förhindrat verksamheten och riskerat säkerheten på området”.

Några dagar tidigare hade Greenpeacefartyget Rainbow Warrior blockerat oljehamnen i Lysekil för att hindra sjötransporterna till och från raffinaderiet. Preemraff har senare dragit tillbaka sin ansökan om utbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet