Lysekilsborna Jan-Åke Bladh, Bengt-Göran Gunnarsson, Roland Karlsson, Lennart Råneberg och Bengt Gustavsson har lite olika bilder av vad Preemraffs beslut innebär för orten. Foto: Lars-Åke Olsson

Besvikelse och hopp i Lysekil efter Preemraffs besked

Uppdaterad
Publicerad

Det är lite av en baksmälla i Lysekil dagen efter att Preemraff drog tillbaka sin ansökan om att få bygga ut och öka produktionen.

– Det här är ju katastrof, säger Jan-Åke Bladh, men får moteld av kompisen Bengt Gustavsson:

– För miljöns skull tycker jag nog det är bra ändå.

Beskedet att det inte blir någon utbyggnad kom överraskande för gänget i Lysekils Vänner, som på ideell basis just nu färdigställer en strandpromenad längs havet.

Jan-Åke Bladh var med och byggde Preemraff på sjuttiotalet, och han är djupt besviken.

Utbyggnad av Preem

– Vi har ju inga jobb till våra unga efter det här. De kommer att lämna nu, för vad ska de göra? Och huspriserna kommer att sjunka snabbt, det här är ju en katastrof, säger han.

Ny ansökan på gång

Roland Karlsson är också besviken, men när ändå ett hopp:

– Preemraff har sagt att de ska lämna in en ny ansökan. Vi vet inget om innehållet i den ännu, men de måste hitta på något för att utveckla raffinaderiet, säger han och pratar i nästa andetag om miljöprodukter.

Han påpekar att gårdagens besked var en repris han gärna hade varit utan:

– Ja, 2008 hade Preemraff också en ansökan inne som blev godkänd, men den hösten kom den stora ekonomiska krisen och då beslöt företaget att lägga allt på is. Och nu gör man exakt likadant...

Viss förståelse

Ändå tycks det finnas förståelse för beslutet.

– När efterfrågan på drivmedel minskat så kraftigt i dessa tider är det väl svårt att finanisera den här utbyggnaden, säger Bengt-Göran Gunnarsson.

En utbyggnad hade inneburit många nya jobb i Lysekil, men han frågar sig för hur länge.

– Tänk om det sedan gått tio år och vi fått stor överkapacitet och tvingas lägga ner och permittera. Då är det kanske trots allt bättre att satsa på förnybart i det långa perspektivet.

Bra för miljön

Bengt Gustavsson vågar knappt säga det högt i sällskapet, men han är lite glad att det inte blev något av planerna:

– De flesta här är besvikna, men för miljöns skull tycker jag nog att det var bra. Och mina barn tycker att det är jättebra att utbyggnaden blev stoppad.

Sämre alternativ

Lennart Råneberg säger att beskedet att ansökan dras tillbaka kom ”som en chock”. Han har också jobbat för Preemraff innan han gick i pension.

– Det har alltid varit prat om Preemraff kontra miljön. Nu kanske man bygger detta i ett annat land där man inte har vår teknik och inte är så noga med miljön. Är det bättre? frågar han retoriskt.

I klippet nedan kommenterar Lysekils kommunalråd beskedet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet