Foto: Pressbild/Björn Larsson Rosvall/TT

Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Oljekoncernen Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Beskedet kommer efter en lång tid av massiva protester från miljörörelsen. Men bolaget menar att grunden för tillbakadragandet är en hel annan.

– Beslutet är fattat helt och hållet på kommersiella grunder, säger vd Magnus Heimburg i SVT Nyheters direktsändning.

Miljötillståndsansökan för Preemraff Lysekil kommer att dras tillbaka, och ROCC-projektet avvecklas. Beskedet från Preem kom vid lunchtid på måndagen, och beslutet innebär att resurser nu frigörs till att accelerera den förnybara produktionen.

Enligt Preem har covid-19-krisen och dess effekter på världsekonomin bidragit till att projektet inte längre är kommersiellt hållbart. Efterfrågan på raffinerade produkter har ”sjunkit markant”, beskriver företagets vd.

Utbyggnad av Preem

Preem: Inte påverkats av protester

Återkommande demonstrationer och protestaktioner från klimat- och miljörörelsen har inte påverkar Preems beslut, hävdar vd:n.

– Det är ett beslut som är fattat på helt kommersiell basis, säger Magnus Heimburg till SVT Nyheter.

Den globala klimatrörelsens kanske mest framträdande person de senaste åren, aktivisten Greta Thunberg, kallar beslutet för ”enorm seger”. Lika muntra är tongångarna hos Naturskyddsföreningen i Lysekil, de liknar vändningen i utbyggnadsfrågan för ”en riktig gåva till svenska folket”.

”Lysekil forsatt viktig ort”

Magnus Heimburg säger att beslutet inte väntas påverka någon större mängd anställda i Lysekil. Nu säger man sig istället rikta allt fokus mot att ”storskaligt kunna producera förnybara drivmedel”.

– Lysekil kommer fortsatt att vara en viktig ort för Preem. Vi har tydliga planer för att driva den här omställningen i Lysekil, säger Heimburg utan att utveckla några detaljer om saken.

Miljö- och klimaminister Isabella Lövin (MP) säger sig vara ”glad att Preem ser att vi behöver ställa om”. Regeringen stod inför ett minst sagt obekvämt ställningstagande i frågan om utbyggnaden i Lysekil, om inte Preem dragit tillbaka sin ansökan.

– Hur ska Sverige klara klimatmålen om vi tillåter en verksamhet som ökar utsläppen med en miljon ton om året? Det hade, utan tvekan, betydligt försvårat för oss att nå det målet, säger Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet