Claes-Göran Sundberg, lagman i mark- och miljööverdomstolen, lämnar beskedet om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil. Foto: Henrik Montgomery, Björn Larsson Rosvall / TT

Domstolen ger grönt ljus för Preems utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade utbyggnaden av Nordens största oljeraffinaderi i Lysekil har väckt starka känslor. Många är kritiska till expansionen som skulle innebära ökade utsläpp – samtidigt som Preem menar att de tar klimatet på största allvar och vill bli ett klimatneutralt oljebolag. På måndagen sa Mark- och miljööverdomstolen ja till planerna.

I slutet av 2018 fick Preem tillstånd att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka. Men efter domstolens yttrande kommer regeringen att fatta beslut.

– I yttrandet till regeringen bedömer vi sammanfattningsvis att den verksamhet som Preem sökt tillstånd till är tillåtlig, säger hovrättsrådet Li Brismo.

Utbyggnad av Preem

Preem har alltså fått tillstånd till både befintlig och utökad verksamhet vid Preemraff i Lysekil. Tillståndet omfattar bland annat

  • Raffinering av fossila råvaror och förnybara produkter till drivmedel
  • Ny anläggning för omvandling av återstodsoljor till drivmedel (ROCC-projektet)
  • Hamnverksamhet
  • Viss vattenverksamhet

Domstolen skriver att den så kallade stoppregeln i miljöbalken inte kan tillämpas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser.

Kan prövas i fler instanser

Enligt domstolen har inte klimatlagen någon rättsverkan vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter.

Domstolen anser också att klimatmålen som beslutades av riksdagen 2017 inte innebär någon förändring av de krav som kan ställas på koldioxidutsläpp vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter som ingår i utsläppshandelssystemet.

Nu återstår att se hur regeringen ställer sig till beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet