Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil. Foto: SVT

Kommunalrådet visste inget: ”Överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens högsta politiker i Lysekil, Jan-Olof Johansson (S), hade inget förhandsbesked om Preems beslut på måndagen.
– Det kom lite överraskande, säger han.

På måndag lunchtid kom Preems besked om att styrelsen fattat beslutat att dra tillbaka sin miljötillståndsansökan för det omtalade ROCC-projektet i Lysekil. Kommunens högste politiker överraskades.

– Vi har har ju hört att det är tufft för hela raffinaderibranschen, inte minst på grund av spridningen av coronaviruset. Det är ju svårt att starta upp ett mångmiljardprojekt under de förutsättningarna. Men det kom lite överraskande, säger Jan-Olof Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Lysekil.

Är du besviken?

– I nuläget kan jag inte svara på det, för jag vet för lite om vad förändringen innebär.

Kommunens största arbetsgivare

Preem är Lysekils största privata arbetsgivare med flera hundra anställda och mycket viktig för arbetsmarknaden för både Lysekil och dess grannkommuner. Nu finns en osäkerhet kring hur dagens besked kommer att slå.

– Jag vet för lite vad förändringen innebär på kort sikt. Det viktigaste för oss har hela tiden varit att Preem skulle kunna bygga ut för sin förnybara produktion och den delen ligger ju kvar. Jag kan bara hoppas att de investeringar man tänkt göra går relativt snabbt.

Kommunen kommer nu föra en nära dialog med Preem om framtiden för att förstå hur kommunen kan påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet