Foto: TT

Greta Thunberg om Preems beslut: ”Enorm seger för klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

Oljekoncernen Preem har beslutat att dra tillbaka sin omdebatterade ansökan om att få bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil.

”Vilken enorm seger för klimatet och miljörörelsen”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Under måndagen meddelade Preem att företaget drar tillbaka sin ansökan om utbggnades av Preemraff i Lysekil. Något som väckt reaktioner. Bland annat från klimataktivisten Greta Thunberg. Hon skriver på Twitter att en utbyggnad aldrig hade kunnat vara i linje med Parisavtalet Greta Thunberg har tidigare gått hårt åt regeringen och dess hantering av Preems utbyggnad.

Foto: Twitter
Utbyggnad av Preem

Flera protestaktioner

Diskussionen om Preems utbyggnad har varit långdragen och infekterad. Frågan har delat Lysekil då utbyggnaden skulle gett fler arbetstillfällen men också en stor ökning av utsläppen.

Flera protestaktioner har genomförts mot Preem. Tidigare i september klättrade klimataktivister från Greenpeace upp och kedjade fast sig i kranarna i råoljeterminalen i Lysekil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet