MP menar att en mittenregering är den naturliga utgångspunkten för fortsatta förhandlingar. Foto: TT

MP:s förslag till C och L: Kan tänka sig sänkta skatter

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fortfarande ingen ny regering, snart sex veckor efter valet. Nu ger sig Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin in i förhandlingarna i ett försök att bilda en mittenregering. MP erbjuder C och L att sänka värn- och företagsskatten – i utbyte mot höjda miljöskatter, skriver Dagens Nyheter.

Snart sex veckor har gått sedan valet och ännu är det oklart vilka som ska styra landet. Trots det osäkra parlamentariska läget råder det stiltje i opinionen. Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer skulle väljarna rösta i princip likadant i dag.

Stefan Löfven har sonderingsuppdraget att bilda ny regering, och för att lyckas måste han få med sig Centerpartiet och Liberalerna. För att lösa den politiska krisen ger sig Miljöpartiet nu in i leken.

Regeringsbildningen

”Mittenregering det naturliga”

Språkröret Isabella Lövin erbjuder Centerpartiet och Liberalerna att sänka både värnskatten och företagsskatten, i utbyte mot höjda miljöskatter, rapporterar Dagens Nyheter.

– Här ser vi att vi skulle kunna komma framåt genom att till exempel titta på bolagsskatten, värnskatten och se hur vi kan balansera det inom ramen för en grön skatteväxling. Man kan i stället höja skatterna på sådant som är skadligt för miljön: kemikalier, införa en plastskatt, högre beskattning på sådant som smutsar ner och förstör klimatet, säger Isabella Lövin, till tidningen.

Hon menar att en mittenregering är den naturliga utgångspunkten för fortsatta förhandlingar. Att sitta i en moderatledd regering säger hon dock bestämt nej till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet