Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Miljöpartiet ska rösta om språkrörsmodellen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kommer genomföra en omröstning om huruvida de ska behålla modellen med två språkrör. Det rapporterar Ekot.

– En desperat lösning på dåliga opinionssiffror, anser MP-veteranen Per Gahrton.

Partistyrelsen har beslutat att ta upp frågan efter interna krav från bland annat Grön ungdom och partiets studentförbund. 

Omröstningen om MP ska ha en eller två språkrör kommer endast vara rådgivande och ska genomföras i september. Det kommer bara vara ombuden till partikongressen i höst som kommer få rösta, enligt radion.

Per Bolund har meddelat att han inte kommer söka omval på partikongressen i november. Märta Stenevi sa däremot i går att hon gärna sitter kvar.

– Sen är det kongressen som väljer vilken modell vi ska ha, sa hon i Morgonstudion.

MP-veteranen sågar förslaget

Per Gahrton, tidigare språkrör och en av grundarna av Miljöpartiet, anser att förslaget om att skrota ett av språkrören bygger på en dålig analys. I 40 år har två språkrör varit en viktig markering för jamställdhet, menar han.

– Det verkar vara en desperat lösning på dåliga opinionssiffror. Det finns ingenting som tyder på att en partiledare vore bättre, säger han och tillägger:

– Jag hoppas att de som vill ha kvar två språkrör vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.