Miljöpartiets språkrör utmanas av två av de egna riksdagledamöterna om Nato-avtalet. Foto: TT

MP-spricka om Nato-avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Överge värdlandsavtalet med Nato. Det kräver två miljöpartistiska riksdagsledamöter i en ny motion. Förslaget går tvärt emot den politik partiet för i regeringsställning.

Sverige har sedan förra hösten ett avtal med försvarsalliansen Nato. Det innebär att Nato får rätt att placera militär trupp i Sverige och genomföra övningar här. Både i fredstid och i krigstid förutsatt att Sverige gett sitt godkännande.

Avtalet undertecknades av alliansregeringen förra hösten efter en kort remisstid och debatt. Det skedde även i samsyn med Socialdemokraterna.

Framgår av proposition

Avtalet har även bekräftats av nuvarande regering där ju Miljöpartiet ingår. Det skedde i den försvarsproposition som regeringen lämnade in i våras. Där skriver man att ”regeringen anser att det är prioriterat att vidta de förberedelser som behövs för att säkerställa att Sverige, vid tidpunkten för ikraftträdandet, kan uppfylla sina åtaganden enligt samförstånds-avtalet med Nato om värdlandsstöd”.

Nu vill två av riksdagsledamöterna från Miljöpartiet, helt i strid med partiets politik i regeringen, att riksdagen genom beslut ska tvinga regeringen att säga upp avtalet. Alltså helt motsatt vad man är överens om inom regeringen.

Splittrad regering

Annika Lillemets, som är den ena riksdagsledamoten som för fram motionen, säger att hon är medveten om att det här kan ge bilden av ett splittrat parti och även en splittrad regering, men att det i sammanhanget är ”ointressant”.

Frågan är för viktig anser hon. Hon säger till SVT Nyheter att ”det här är väl ingenting man gör varje dag, men nu krävs det en demokratisk debatt om beslutet”. Hon menar att avtalet smögs igenom av den förra regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer