Tre av tio uppgav att de är medvetna om att man bör säkra tillgången till mat och vatten. Foto: TT

MSB-enkät: Svenskar dåliga på krisförberedelser

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio vet inte hur man kan förbereda sig inför kriser som naturkatastrofer eller terrordåd. Bara tre av tio vet att man bör säkra tillgången till mat och vatten, visar en enkät.

– Generellt är vi som bor i Sverige ganska dåligt förberedda, och det gäller både mentalt men också fysiskt. Väldigt få har den här hemberedskapen, vi har ingen beredskap för att hantera de här grundläggande behoven som mat, vatten, värme och kommunikation, säger Christina Andersson, som arbetar med riskkommunikation på MSB, till Ekot.

LÄS MER: Därför blev Andreas en prepper

Rekommendationen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som gjort enkäten, är att vi ska kunna klara oss utan samhällets hjälp i tre dygn om någonting händer.

Kvinnor har vidtagit fler åtgärder

Enkäten visade att nästan ingen visste att det är bra att ha kontanter hemma och att ha viktiga telefonnummer uppskrivna på papper så man har dem även när mobiltelefonen är urladdad.

LÄS MER: Så blir du bättre rustad för krisen

Generellt är personer som bor i glesbygd bättre förberedda än stadsbor och fler kvinnor än män har vidtagit konkreta åtgärder, säger Ekot.

– Vi har alla ett primärt ansvar för vårt eget liv och vår egendom, så alla som har förmåga har ett ansvar att vara förberedda och kunna hantera en samhällskris, säger Christina Andersson till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.