Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff Foto: Henrik Montgomery/TT

MSB får i uppdrag att flyga skyddsutrustning

Publicerad
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, får nu i uppdrag att hjälpa regioner och företag med transporter av skyddsmaterial som behövs mot coronaviruset. Det handlar bland annat om att anordna flygtransporter från Kina.

– Regeringen har gett MSB i uppdrag att kunna hjälpa till både med logistik och flygtransporter av skyddsutrustning till Sverige. Man har redan gjort det med Socialstyrelsens leveranser, men nu öppnar vi upp det både för privata företag och för regioner, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Beslutet togs på regeringens sammanträde i torsdags och börjar gälla omgående. I praktiken handlar det framförallt om flygtransporter från Kina, men man kan också komma att sköta logisitiken inom Sverige.

– MSB har erfarenhet av att anordna transporter med hjälpsändningar till katastrofområden, men också av att hjälpa till med logistik vid andra tillfällen. De kan hjälpa till att snabbare få utrustningen till Sverige. Annars kan det ta 6 till 8 veckor med båt, nu kan vi flyga in den på bara några dagar, säger Mikael Damberg.

Det handlar dock inte om att flyga med egna flygplan.

– MSB har redan avtal på det här området men kan också göra andra lösningar där man hyr in kompetens med flygplan, säger Mikael Damberg.

Regioner och företag ber om hjälp

Sedan mitten av mars har MSB i uppdrag att hjälpa Socialstyrelsen att säkra tillgången på skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel på nationell nivå. Utöver de inköpen har regioner och företag gjort egna inköp, men där ingår inte alltid en transportlösning. Därför har såväl regioner som företag bett MSB om hjälp.

Uppdraget man nu får är inte begränsat till svenska företag, även företag från andra länder kan begära hjälp.

– Det blir den som beställer, säger Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer