MSB vill att regering återinför civilplikten som varit vilande sedan 2010. Arkivbilder. Foto: Isabell Höjman/Johan Nilsson/TT

MSB:s förslag till regeringen: Återinför civilplikten

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill nu att regeringen ska överväga att återinförande den sedan 2010 vilande civilplikten rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi tror att man skyndsamt kan fatta ett sådant beslut för att säkra upp att man har tillräckligt med personal om det allra värsta skulle hända, säger MSB:s överdirektör Camilla Asp till radiokanalen.

Samtliga riksdagspartier förutom Socialdemokraterna meddelar till Ekot att de vill att civilplikten återinförs. S vill avvakta en kartläggning som MSB utför.

Personal tar snabbt slut vid kris

Vid återaktiverrad civilplikt kan svenska medborgare mellan 16-65 år bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter. Till exempel inom räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg.

– Det vi vet är att vid svåra kriser tar personalen snabbt slut. Folk blir trötta och det kan hända saker som gör att man inte kan vara i full kraft, menar Asp.

Enligt henne går det snabbt att aktivera civilplikten för dem som har specialkompetens men som för tillfället inte arbetar inom den sektor de är utbildade för.

Svar från justitieministern

Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) meddelar i ett mail till Ekot att regeringen ska återkomma till frågan senare under våren, när MSB presenterat sin kartläggning över myndigheternas behov.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara de som gjort lumpen som är totalförsvarspliktiga. Lär dig mer om dina skyldigheter i videon. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.