MSB varnar för vattenbrist.

MSB: Viktigt att förstå hur pandemin påverkar hela samhället

Uppdaterad
Publicerad

Brist på kemikalier kan leda till brist på dricksvatten. Men MSB bedömer att med god framförhållning kommer problemet att undvikas.

– Vi bedömer att det inte kommer bli vattenbrist, säger Maria Bergstrand, enhetschef på MSB.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar nu för nya problem som kan uppstå på grund av pandemin. Maria Bergstrand, på MSB, sa i dag på Folkhälsomyndighetens presskonferens att ytterligare samhällsfunktioner kan komma att påverkas.

– På lite sikt ser vi att samhällsviktiga verksamheter som jordbruk, energiförsörjning och elektroniska kommunikationer kan komma att utmanas. Bland annat på grund av brist på personal, brist på reservdelar och störningar i logistik, säger hon.

Coronapandemin

Brist på kemikalier kan bli brist på dricksvatten

Maria Bergstrand påpekar att problem för jordbruket kan innebära problem för livsmedelsförsörjningen. Hon säger också att i ett värsta senario kan pandemin skapa fördröjningar i leveransen av olika kemikalier som vi behöver för att rena vårt dricksvatten och för att rena vårt avloppsvatten.

– Det kan få konsekvenser för vår dricksvattentillgång på sikt, säger Maria Bergstrand.

Kommer det bli vattenbrist?

– Nej, det bedömer vi att det inte kommer bli, säger hon senare i ett förtydligande till SVT.

Varför var det viktigt att lyfta den är saken på dagens presskonferens?

– Jag tänker att det är viktigt att människor förstår att pandemin påverkar hela samhället, att vi verkligen måste hjälpas åt och att alla följer alla Folkhälsomyndighetens råd så att samhällets funktionalitet inte riskeras.

Vidta åtgärder i tid

Hon säger också att MSB inte bara kommunicerar med gemene man genom den tv-sända presskonferensen, utan även med de som driver samhällsviktiga verksamheter.

– Om man inte uppmärksammar de här frågorna i tid riskerar vi att hamna i en situation där det uppstår en brist. Det är vad vi jobbar med varje dag, att vidta åtgärder i tid.

Hon berättar att vattenförsörjningen är ett kommunalt ansvar och hennes uppfattning är att de flesta kommuner har en väldigt god beredskap eftersom det gäller ett väldigt viktigt livsmedel. Stockholm Vatten och Avfall säger till exempel till TT att det inte ser att de kommer få några problem. Men om problem uppstår kan det bli tal om nationell samordning för att lösa tillgången på kemikalierna som också kan tas från andra verksamheter.

Redan brist på chaufförer

Hon berättar även att när många blir sjuka samtidigt så kan det påverka alla möjliga typer av leveranser och bland annat i vår import.

– Vi ser redan nu en brist på chaufförer, inte bara på grund av sjukdom, utan även permitteringar. Det är något som drabbar färskvarutransporter och i enstaka fall även sjukvårdstransporter, säger hon.

”Planera för att ha en kapacitet”

Hon tog även tillfället i akt att varna för de säsongsbundna problem som drabbar landet. Som risken för gräsbränder, en kommande vårflod och de översvämningar den leder till och sommarens eventuella skogsbränder.

– Aktörer som har ett ansvar inom de här områdena behöver planera för att ha en kapacitet för att hantera flera pågående allvarliga händelser, säger Maria Bergstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet