Jimmy Johansson jobbar som kock till vardags men har nu fått nya arbetsuppgifter i coronakrisen. Foto: SVT

Kockar och brandmän vaktar Sahlgrenskas entré

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa krögare och eventpersonal står nu i Sahlgrenskas entré och ser till att rätt personer kommer in i sjukhusets lokaler. I coronakrisen har nya yrkeskategorier fått jobb på sjukhuset.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att få hjälpa till, säger den tidigare brandmannen Ola Kjellman-Almeida.

I vanliga fall jobbar han med utbildning inom sjukvård och brandsäkerhet, och driver två gymanläggningar. Men sedan tre veckor tillbaka står Ola Kjellman-Almeida i Sahlgrenskas huvudentré och ser till att rätt personer kommer in. Entrén och väntrummen innanför är helt stängda och tomma sedan coronakrisen slog till.

– Du måste hålla inne knappen i fem sekunder, säger han för femtielfte gången till en av alla dem som är på väg ut.

Coronaviruset i Västsverige

Det är ju lite mindre kvalificerade uppgifter än vad du är van vid?

– Ja, man kanske inte gör en avgörande sak här i entrén, men det behövs ju folk på jättemånga positioner i vården och kan man bara hjälpa till så... Det känns jättebra, säger Ola Kjellman-Almeida.

Nya yrkesgrupper på sjukhuset

Bland hans nya kollegor finns krögare och restaurangpersonal, utbildare och eventansvariga.

– Det är ju de yrkesgrupperna som tagit stryk direkt som är här. Vissa stod ju utan inkomst med bara ett par dagars varsel, säger han.

”Viktigt att få bidra”

Jämte Ola står kocken Jimmy Johansson, som plötsligt blev utan arbete när många slutade gå på restaurang för några veckor sen.

– Det känns viktigt att få bidra med nånting, säger han.

På vilket sätt skiljer sig detta från ditt vanliga jobb?

– Oj, ja, det är helt tvärtom. Här får du jobba väldigt mycket med människor och service. I ett kök står du och lagar mat, det är mer stress. Här är det lugnare. Jag trivs jättebra, säger Jimmy Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet