Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s särskilda organisation för valet. Foto: Erik Simander/TT

MSB varnar för ökad desinformation under valrörelsens sista veckor

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ännu inte noterat någon samordnad kampanj riktad mot valet, men varnar för ökad spridning av desinformation nu när valrörelsen börjar hetta till på allvar.

– Kontrollera källan innan du delar något, så att du inte blir lurad, säger operative chefen Mikael Tofvesson.

Flera partier uppger att de har utsatts för misstänkt påverkan under valrörelsen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står i ständig kontakt med partierna och känner till flera händelser, men än så länge har man inte noterat någon samordnad kampanj riktad mot valet från främmande makts sida. 

Myndigheten varnar emellertid för ökad spridning av desinformation under valrörelsens sista veckor.

– Illasinnade rykten är den option som finns kvar om någon vill påverka valet, det är för sent för annat långsiktigt arbete som ger allvarliga konsekvenser. Det som kan ske nu är att man med ganska grov vilseledning och desinformation försöker rycka ned trovärdigheten för ett politiskt parti eller en person, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s särskilda organisation för valet.

Var källkritisk

Han råder alla väljare att vara källkritiska till uppgifter som sprids på sociala medier. Kontrollera källan innan du delar eller blockerar något, så att du inte blir förd bakom ljuset.

– Det vi bör vara rädda för nu är att det kommer något saftigt som vi inte hinner reda ut om det är sant och som påverkar valresultatet – och att vi efter valet ångrar att vi blev lurade. Det värsta som kan hända är att trovärdigheten minskar för den som kommer till makten.

Följer valrörelsen

I somras sade Säpochefen Klas Friberg att myndigheten hade sett möjliga tecken på otillbörliga påverkansförsök från främmande makts sida inför valet. Mer än så vill Säpo i nuläget inte säga.

– Dolda påverkansoperationer där andra stater ligger bakom pågår ständigt och jämt och vi kan se att det intensifierats i samband med val i andra länder. Säkerhetspolisen kommer att fortsätta följa valrörelsen och lägger ett pussel för att bilda oss en uppfattning om det förekommer, säger pressekreterare Gabriel Wernstedt.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Ryssland pekas ut som ansvarig

Under senare år har försök till påverkan av allmänna val kunnat spåras tillbaka Ryssland. Här är några exempel:

  • Inför valet i Nederländerna 2017 spreds uppgifter där Ukrainas regering gavs skulden för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina 2014. 298 människor dödades och de flesta av dem var nederländare. Internationella utredare har slagit fast att planet sköts ned med en rysk robot.
  • Inför presidentvalet i Frankrike 2017 spred ryska nyhetssajter med stark koppling till Kreml uppgifter om att Emmanuel Macron levde ett hemligt liv som homosexuell. Macron portade de ryska journalisterna från sina valmöten och kallade uppgifterna för ”propaganda”.
  • Inför presidentvalet i USA 2016 hackades Demokraternas servrar och information som var negativ för kandidaten Hillary Clinton läckte på nätet. Ryssland har pekats ut ansvarigt för hackerattacken och möjliga kopplingar mellan Ryssland och president Donald Trumps kampanjstab undersöks i flera utredningar.
  • Hackare tog sig in i den tyska förbundsdagens mejlsystem och kopierade tusentals mejl från politiker. Den tyska säkerhetspolisen pekade ut Ryssland och hackergruppen APT28.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.