Foto: TT

Säpo varnar för utländsk påverkan i riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Säpo varnar för att andra stater kan försöka blanda sig i riksdagsvalet genom påverkansoperationer och elektroniska angrepp. Allmänheten uppmanas till källkritik.

– Demokratin måste alltid försvaras och här har alla ett ansvar, säger biträdande enhetschef Linda Escar.

Myndigheten lade på torsdagen fram sin årsrapport för 2017 och ägnade en stor del av tiden till säkerhetsläget inför årets riksdagsval.

Säpo har arbetat med förberedelserna inför valet sedan december 2016. Myndigheten fokuserar framför allt på att motarbeta påverkansarbete och elektroniska angrepp. Den bedömer dock inte att det är så lätt att påverka det svenska valsystemet.

– Vi har ett robust valsystem i Sverige och vår bedömning är att vi kommer att ha legitimt valresultat, säger enhetschef Susanna Trehörning.

Enklare påverka frågor

Däremot är det inte lika svårt att påverka frågor under valrörelsen.

”Det går inte att utesluta att främmande makt kommer att utnyttja den svenska valrörelsen för att stärka motsättningar i samhället och försöka försvaga det demokratiska styrelseskicket”, står det i rapporten.

Myndigheten pekar särskilt ut Ryssland.

– För Sveriges vidkommande ser vi dock inte just nu att någon statlig aktör har för avsikt att påverka den svenska valprocessen eller det för valet viktiga valsystemen. Däremot ser vi att Ryssland har en avsikt att påverka i enskilda frågor som är av strategisk betydelse för Ryssland. Om dessa frågor blir centrala inom ramen för valrörelsen kan vi nog förvänta oss försök till rysk påverkan, säger enhetschef Daniel Stenling.

Eget ansvar

Samtidigt varnar Säpo för att extremistgrupper brukar öka sina aktiviteter under ett valår, särskilt vit makt-grupper och autonoma – vänsterextrema – grupper. Men det finns även ett hot från den våldsbejakande islamistiska miljön.

Myndigheten menar att alla individer har ett stort ansvar i att källkritiskt granska information.

– Demokratin måste alltid försvaras och här har alla ett ansvar, säger Linda Escar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.