Bild från övervakningskamera föreställande Akilov på perrongen till Arlanda Express efter dådet på Drottninggatan. Foto: Polisen/TT NYHETSBYRÅN

Utredaren: Säpo hade inte kunnat stoppa Akilov

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen hade inte kunnat stoppa den terrormisstänkte Rakhmat Akilovs dödliga attack på Drottninggatan. Det framgår av en utredning, beställd av regeringskansliet, som SVT Nyheter tagit del av.

I juni i år gav regeringskansliet utredaren Runar Viksten uppdraget att se över hur Säpo hanterat de underrättelser som kommit in om Akilov mellan 31 augusti 2016 och 19 januari 2017.

Informationen som Säpo tagit del av kommer från chattar på sociala medier som ”rört tänkbara möjligheter för terroristdåd”, enligt utredaren.

Dialogerna innehöll alltså inte några konkreta planer, och stack därför inte ut i mängden av de hundratals liknande uppgifter som hanteras som ”uppslag” hos Säkerhetspolisen.

Ärendet avslutades innan planerna på attacken

Slutsatsen i justitiedepartementets rapport är att Säpo inte hade kunnat förhindra Akilovs framfart på Drottninggatan den 7 april 2017, eftersom ärendet om den misstänkte terroristen avslutades innan de konkreta planerna tagit form:

”Genom information som kommit fram under förundersökningen mot Akilov står klart att de konkreta planerna på attacken på Drottninggatan tagit form kort före dådet och att varken preventiva tvångsmedel eller inhämtning via exempelvis signalspaning skulle ha gett någon agerbar information under 2016.”, skriver utredaren i rapporten.

Förändring krävs

Men trots att Säpo, enligt utredaren, gjort allt vad som stått i dess makt, behöver myndigheten bli bättre på att förhindra terroristattentat mot Sverige.

Här är några av utredarens förslag för att Säpo ska kunna stoppa attacker:

  • Prioritera de ärenden som ligger för verkställighet av utvisningsbeslut. Ett slutgiltigt avslag kan vara en utlösande faktor för ett terroristattentat, enligt Runar Viksten.
     
  • Se över möjligheten att köpa kontantkort. Ett av utredarens förslag är att den som köper ett kontaktkort registreras eller åtminstone legitimerar sig.
     
  • Hemlig dataavläsning bör införas i svensk rätt, enligt utredaren, eftersom det ökar möjligheten att stoppa terroristattacker. I dag saknar Säpo nästan helt möjligheter att avlyssna kommunikation på internet, skriver Runar Viksten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet