SVT:s reporter Diamant Salihu intervjuar terrormisstänkte Rakhmat Akilovs barndomsvän som vill vara anonym. Foto: SVT

Akilovs barndomsvän: Han ringde och bad om hjälp efter Turkiet-resan

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov hade knappt anlänt till Sverige innan han gjorde en resa till Turkiet.
Under besöket kraschade hans äktenskap och han blev inspirerad till att ansluta till Islamiska staten, säger han i förhör.
– Han var glad över att han skulle åka till Turkiet och träffa sin fru, berättar en barndomsvän till den terroråtalade för SVT Nyheter.

I kartläggningen av Rakhmat Akilov framgår att han tog sig till Sverige vintern 2014.

Han hade först lämnat Uzbekistan för Prag i Tjeckien och därifrån tagit sig genom Tyskland och Danmark vidare till Sverige. Planen var att hitta jobb.

I Sverige sökte han sig till landsmän och flyttade in med några andra som hyrde en lägenhet i andrahand i en Stockholmsförort.

Det dröjde någon månad innan Rakhmat Akilov sökte asyl – men under ett annat namn. Han uppgav då att han saknade pass och var förföljd i hemlandet för sina politiska åsikter.

”Träffades av en slump”

Vid den här tidpunkten träffade han en barndomsvän från hemstaden Samarkand, som nu bott i Stockholm sedan flera år. Mannen, som vill vara anonym, hävdar att de träffades av en slump på Centralstationen.

– Jag fick syn på honom och frågade när han hade kommit hit. Det var 20 dagar innan. Jag frågade hur du har med jobb och sånt och han svarade det går bra, jag har grannar som hjälper mig, säger mannen som blivit förhörd av svensk polis.

Då uppträdde Akilov normalt och sa att han hade svårt att få jobb. Han jobbade svart som målare.

– Han bad mig säga till om det fanns nåt jobb och jag sa till att jag skulle ringa honom. Jag fick hans telefonnummer.

Efter mötet hörde barndomskamraten Rakhmat Akilov av sig flera gånger. Han ville låna pengar till hyran.

– Jag lånade ut tusen spänn och efter tio-femton dagar fick jag pengarna. Efter det har jag inte haft kontakt med honom, hävdar mannen.

Skulle till Turkiet och träffa frun

Vid samma tillfälle ska den terroråtalade uzbeken även ha berättat att han skulle resa till Turkiet eftersom det var för dåligt med jobb i Sverige. I Turkiet fanns Akilovs fru och de skulle jobba ihop, sa Akilov till sin barndomskamrat.

– Han var glad över att han skulle åka till Turkiet och träffa sin fru. De skulle jobba ihop där. Han hade tråkigt här utan henne och utan sin familj.

I Turkiet tycks Rakhmat Akilov ha börjat radikaliserats.

Under månaderna han befann sig där kraschade hans äktenskap för att hans hustru betett sig ”olämpligt”, berättar Akilov i förhör. De separerade.

Han började under vistelsen i landet även umgås med radikala exiluzbeker som Akilov uppger inspirerade honom att ansluta till Islamiska staten. I förhör hävdar Akilov att han försökte köpa en pistol för att ta sig över gränsen till Syrien, men han blev orolig för att bli rånad av kurder och flydde.

I stället återvände han till Sverige och ringde återigen till sin kamrat i Stockholm.

– Han ringde och sa ”nu är jag tillbaka och jag har inget jobb. Hjälp mig med jobb. Ring om du hittar nåt”, berättar mannen när SVT Nyheter träffar honom.

Lånade ut skattebevis

Kamraten menar att de inte hade så tät kontakt, men enligt förhör framgår att en person nära mannen vid ett senare tillfälle fick låna Rakhmat Akilovs skattebevis – för att få jobba på Scandic Hotels AB. När vi frågar om den uppgörelsen säger barndomskamraten att Akilov ville hjälpa den här personen att få jobb. De skötte det mellan varandra.

– Rakhmat sa till honom att ”du kan få mitt skattebevis och jobba i mitt namn”, berättar personen.

Även efter Turkiet-resan såg de flesta som umgicks och jobbade med Akilov i Sverige inga särskilda tecken på radikalisering.

En person har däremot berättat för polisen att han kastat ut Akilov från sin lägenhet för att Akilov pratat för mycket om Islamiska staten.

Andra beskriver honom som en person som rökte hasch, drack alkohol, vilket normalt en troende inte gör. Samtidigt åt han inte fläsk.

”Vill inte ha med honom att göra”

Under tiden i Sverige kämpade han med att få jobb, enligt barndomskamraten. Mannen säger att han blev chockad när han fick veta att Akilov låg bakom terrordådet på Drottninggatan som krävde fem människoliv, bland annat på elvaåriga Ebba Stefansdotter Åkerlund, och skadade flera allvarligt.

– Jag jobbade på natten när jag fick höra att det var han och blev chockad. Det var så svårt. Jag tyckte synd om människorna som drabbats. En normal människa gör inget sånt.

– Allt stod troligen inte rätt till med honom. Han har gjort något omänskligt. Jag vill inte ha med honom att göra.

Barndomskamraten får frågan om han vet vad som kan ha gjort att Rakhmat Akilov radikaliserats. Han skakar på huvudet.

– Jag vet inte. Jag vet inte. Jag har inte suttit med honom och pratat om de här grejerna. Jag har bara pratat i telefon med honom och då har han bara pratat om sina grannar och vänner, som jag inte ens känner.

Rakhmat Akilov har erkänt att han velat döda ett stort antal människor på Drottninggatan.

– Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord. Han säger att han har kört bilen vars färd slutar i Åhléns varuhus, berättade hans försvarsadvokat Johan Eriksson i samband med att Akilov åtalades i tisdags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet