Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom. Foto: TT

Muf vill att Alliansen fäller regeringen

Publicerad

Moderaternas ungdomsförbund (Muf) kräver att Alliansen nu utmanar regeringen om regeringsmakten. – Alliansen måste inleda förberedelserna för att närsomhelst under det här året kunna kliva in i regeringsställning, säger Muf-ordföranden Rasmus Törnblom.

2015 var ett dåligt politiskt år, anser Rasmus Törnblom. Det var för lite politik och alldeles för mycket partipolitiskt taktiserande för hans smak. Lagom till årets första partiledardebatt kräver han i en debattartikel i Dagens Industri att 2016 ska bli året då Alliansen på allvar försöker återta regeringsmakten.

”Något måste ske”

– Jag tror att Alliansen har bättre möjlighet att få gehör för en politik som tar tag i arbetslöshet, sjunkande skolresultat, integration och bostadsmarknad, säger Rasmus Törnblom till TT.

– Det räcker inte med tillkännagivanden och ministrar som kallas till utskott i riksdagen, det måste ske något annat. Tycker man annorlunda än regeringen, måste man också utmana den.

Kollapsen för decemberöverenskommelsen (DÖ), som skulle säkra stöd för regeringens budget, öppnade nya möjligheter för Alliansen att lägga fram gemensamma budgetförslag. Rasmus Törnblom anser att det ska ske så snart som möjligt.

– Jag tror att Alliansen har bättre förutsättningar att såväl få igenom förslag i riksdagen som att presentera relevanta reformer, säger han.

SD utanför regering

I vissa fall skulle det handla om att SD röstar för Alliansförslag, eller att stödet kommer från Miljöpartiet eller Socialdemokraterna, tror Muf-ordföranden.

– Det är viktigt att vara tydlig med att Sverigedemokraterna inte ska ingå i en regering eller någon form av regeringsförhandlingar, säger Törnblom.

Tuffare linje

I samband med en partiledardebatt i riksdagen i höstas överraskade KD-ledaren Ebba Busch Thor sina allianskollegor med ett utspel om en gemensam budget redan 2016. Det skulle öppna upp för Sverigedemokraterna att rösta på Alliansens budget och därmed fälla regeringens. En sådan upprepning av 2014 års budgetkaos ville ingen av de tre andra Alliansledarna bidra till sade de då.

Rasmus Törnblom tror dock att det finns stöd för en tuffare Allianslinje i partiet.

– Jag tror att det ute i landet finns ett stort sug och en stor vilja bland moderater att på allvar börja säga att vi vill leda Sverige, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer