SVT granskade våren 2020 Arbetsmiljöverkets agerande gällande rekommendationer om skyddsutrustning. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Munskyddsaffären: Arbetsmiljöverket klarar sig undan JO-kritik

Publicerad

JO riktar ingen kritik mot Arbetsmiljöverket efter den omskrivna munskyddsaffären vid äldreboendet Serafen i Stockholm.

Fackförbundet Kommunal anmälde Arbetsmiljöverket till JO i maj förra året. Anledningen var att Kommunal ansåg att myndigheten hade tonat ner kraven på munskydd på äldreboendet Serafen i Stockholm efter påtryckningar från arbetsgivarhåll.

Anmälan kom efter att SVT i en rad artiklar granskat Arbetsmiljöverkets agerande när det kom till rekommendationer om skyddsutrustning inom äldreomsorgen.

Ingen JO-kritik

På onsdagen meddelade Justitieombudsmannen (JO) sitt beslut: Arbetsmiljöverket agerade inte i strid mot reglerna för saklighet och opartiskhet.

– Det saknas enligt min bedömning hållpunkter för slutsatsen att Arbetsmiljöverket ändrat sin uppfattning om skyddsnivån. Det finns inte heller stöd för påståendet att myndigheten påverkats av vad SKR och andra myndigheter kan ha ansett viktigt att förmedla angående kravet på personlig skyddsutrustning, säger JO Thomas Norling i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.