Foto: SVT

Musikens läkande kraft

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone i vissa fall. Det framgår i projektet ”Musik och hjärna” som precis dragit igång på Karolinska Institutet. Projektet stödjs av Statens musikverk och handlar alltså om musikens effekt på vår hälsa

Att musik har en läkande kraft och kan förbättra vår hälsa är inget nytt för musikern Mikael Ramel, som också arbetar som musikterapeut på Vuxenhabiliteringen i Örebro. I grund och botten handlar det om att hitta det friska hos en person med i övrigt nedsatta förmågor, menar han.

– Jag har haft personer med många olika typer av diganoser och behov. Det kan vara patienter med afasi eller stroke-patienter och patienterna kan vara mer eller mindre allvarligt drabbad. En del har en total halvsidesförlamning andra en försämring, men det där går att träna upp. Det gäller bara att hitta nycklarna och motivationen, säger Mikael Ramel.

Kan fungera som medicin

Under de senate åren har forskningen kring relationen mellan musik och den mänskliga hjärnan tagit stora kliv framåt i flera länder. Internationella studier visar att musik kan fungera som medicin.

Professor Gunnar Bjursell på Karolinska institutet arbetar nu med att sprida den senaste rönen till delar av samhället där de kan komma till nytta. Syftet med projektet är att medvetandegöra Sverige om de forskningsresultat som finns internationellt om musikens effekter på vår hälsa.

– Jag har samlat ihop det som jag betraktar som evidencebaserad och som är kontrollerat flera gånger om.Man måste ta forskningsresultaten på allvar och utvärdera och se effekterna av det här, säger Gunnar Bjursell.

Musik kan behandla redan sjuka, men också anvädas för att förebygga sjukdomar. Och helst ska man börja med musik tidigt i livet.

– Vi vet att barn som samtidigt musicerar lär sig mycket lättare både språk och matematik och det måste svensk skolpolitik ta till sig förstås, men vi vet också från studier att effekten från tidig musikinlärning sitter kvar ända upp i 70-års-åldern, säger Gunnar Bjursell.

”Lyfter fram det friska”

Hos musikterapeuten kan människor med många olika typer av sjukdomar få hjälp. Det kan handla om stress, talsvårigheter, autism eller hjärnskador.

– Jag jobbar på något som heter vuxenhabiliteringen och här finns en stor mängd kunskap, hos läkare, psykologer och arbetsterapeuter. Så jag har en samlad kunskap när jag får en remiss. Sedan tittar jag inte allför djupt i diagnosen utan försöker möta människan och hitta vad kan jag lyfta fram som är friskt och ta vara på det och utgå ifrån det, förklarar Mikael Ramel.

Genom projektet ”Musik och hjärna” nu ska hundratals forskningsresultat om musikens effekt på vår hälsa spridas till kommuner, landsting och universitet här i Sverige.

– En ökad användning av musik inom till exempel vården kan öppna upp för en ny och stor arbetsmarknad för musikskapare inom alla genrer, säger Jonas Burman, chef på Musikplattformen vid Statens musikverk.

Statens musikverk har bidragit med 220.000 kronor till projektet. Verket fördelar varje år 25 miljoner till samarbetsprojekt i det fria musiklivet.  Stödet ska bidra till gränsöverskridande möten, konstnärlig förnyelse och långsiktig utveckling – nationellt och internationellt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.