Mycket fusk med Omega-3-varor

Uppdaterad
Publicerad

Det förekommer mycket fusk med Omega-3-varor, visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort. Få varor håller vad de lovar och i många fall bryter reklamen mot branschens egna regler.

Många av de dyra produkterna inne- håller inte det hälsosamma fiskfettet som skyddar hjärtat utan fett från raps och linfrö, som inte har samma effekt.

Ändå står det på förpackningarna att just detta fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Allt Omega-3 inte lika bra

Omega-3 är ett samlingsnamn för en stor grupp med fettsyror där det egentligen bara är två, EPA och DHA, som kan kopplas till förbättrad hälsa.

EPA och DHA hittar man naturligt i fet fisk. Andra Omega 3-fettsyror finns i raps och linfrö men dessa har långt ifrån samma positiva effekt på hälsan, något som få konsumenter känner till.

Enligt Svenska Dagbladets granskning innehåller många dyra märkesprodukter inte det mest hälsomma Omega-3-fettet från fisk utan Omega-3-fett från raps och linfrö.

Sammanfattningsvis kan sägas att den bästa naturliga källan till Omega-3-fetter är fisk, allra helst de lite fetare fisksorterna.

300 knäckebrödsskivor per dag

Detta blir tydligt om man jämför fisk med många av de livsmedel som är Omega-3-berikade med lin och rapsolja.

För att komma upp i samma mängd av DHA-fettsyra som en liten sillbit på 25 gram krävs det 25 kilo kokt Omega-3-berikad pasta eller över 300 Omega-3-berikade knäckebrödskivor om dagen. Å det gäller alltså de vanligaste varumärkena på hyllorna i våra butiker.

I grund och botten handlar det kanske om konsumenternas drömmar om en snabb genväg till hälsa och nyttighet.

I verkligheten finns det, som bekant, inga genvägar. Mycket lite slår motion och en balanserad och varierad och allsidig kost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.