Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mycket oklart i (S) besked om regeringsfrågan

Publicerad

I dag kom så Socialdemokraternas besked när det gäller hur man vill regera om partiet vinner valet nästa år. Beskedet är att vi får se. I och med det gör sig Löfven sårbar för fortsatt kritik om otydlighet, men vinner eventuellt väljare som får fortsätta önskedrömma.

Stefan Löfven vill ha alla valmöjligheter kvar vid en eventuell valseger, det enda parti han pekar ut särskilt är Miljöpartiet, som är ”en naturlig samarbetspartner”.

När det gäller Vänsterpartiet klumpar han ihop dem med de politiska motståndarna Centerpartiet och Folkpartiet. Det är partier som man har ”en del gemensamt med”. Däremot ger han inga besked om vilket eller vilka partier han faktiskt vill regera med.

Det här öppnar för fortsatt kritik från de borgerliga partierna. Folkpartiets Jan Björklund kommenterade det med att ”nu får väljarna köpa grisen i säcken”.

Konsekvenserna otydliga

Det Socialdemokraterna vill uppnå är att väljarna ska kunna fortsätta att önskedrömma. Att konsekvenserna av de kompromisser som en eventuell valseger inte ska bli alltför tydliga innan valet 2014.

Risken är att väljarna inte anser att det är ett besked som inger förtroende när det gäller regeringsdugligheten. Ett av socialdemokratins traditionellt sett starkaste kort, men som man förlorat till Alliansregeringen.

Undvika misstag från 2010

Löfvens bedömning är uppenbarligen att det är en risk partiet ska ta för att undvika de misstag man anser att man begick inför valet 2010 där partiets politik blev otydlig i förhållandet till Vänsterpartiets och Miljöpartiets.

Stefan Löfven vill heller inte ge besked om vilket stöd en eventuell S-ledd regering måste ha i riksdagen. Han säger att även där ska alla möjligheter prövas. Majoritetsregering, minoritetsregering med stödpartier eller till och med Socialdemokraterna ska regera genom att söka stöd i enskilda sakfrågor. I och med det ekar Löfvens kritik av Alliansregeringens sätt att styra landet något ihåligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet