Moderaternas partiledare Ulf Kristersson möter Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debatt i söndagens Agenda. Foto: TT

Analys: Mycket står på spel för M och SD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mycket står på spel när M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson drabbar samman i kvällens TV-debatt. De slåss om delvis samma väljare och den enes framgång riskerar att bli den andres nederlag.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Moderaternas och Sverigedemokraternas läge inför valrörelsen är likartat. De båda partierna utgör ett verkligt hot mot varandra. Men också en möjlighet. Ulf Kristerssons läge är dock mer komplicerat än Jimmie Åkessons. Kristersson måste också balansera en liberal partifalang, som annars riskerar att fly till Centerpartiet.

Totalt samlar Moderaterna och Sverigedemokraterna runt 40 procent av väljarkåren. Här finns alltså stora väljarskaror att erövra för den som lyckas trumfa ut sin motståndare.

Val 2018 – #dinröst

Besvärligt läge för M

Moderaterna har visserligen återtagit den psykologiskt viktiga positionen som Sveriges näst största parti, men läget inför kvällens debatt är ändå besvärligt. Centerpartiets beslut i veckan att stödja den rödgröna regeringens förslag att ge 9 000 ensamkommande unga en ny chans att stanna i Sverige har skapat gnissel i maskineriet.

Bilden av Alliansens som gemensamt politiskt projekt har skadats allvarligt. Den öppna och hårda kritik som riktats mot Centerpartiet av de övriga tre allianspartierna undergräver tilltron till allianssamarbetet.

Invandrings- och integrationspolitiken ser dessutom ut att bli en av de absolut viktigaste frågorna i den kommande valrörelsen. I just den frågan saknar Alliansen ett gemensamt besked till väljarna. Först efter valet kommer väljarna att få veta hur politiken kommer att bli. Alliansens oenighet här påminner lite om det gamla uttrycket att köpa grisen i säcken.

Flyktingpolitik i fokus

Det här innebär förstås en god möjlighet för Jimmie Åkesson att ifrågasätta den hårdare flyktingpolitik som Moderaterna går till val på. Räkna med att SD-ledaren i kvällens debatt kommer att göra allt för att övertyga väljarna att det är säkrast att rösta på Sverigedemokraterna för den som vill ha en stramare flyktingpolitik.

Det är kanske just detta som är det mest bekymmersamma för Alliansen med den oenighet som så tydligt bekräftats de senaste dagarna.

Läget är alltså bekymmersamt för både Alliansen och för Ulf Kristersson när han ikväll kliver in i TV-studion för att debattera med Jimmie Åkesson. Hans viktigaste uppgift blir att övertyga väljarna att Centerpartiets besked inte i grunden kommer att påverka Alliansens möjligheter att enas om en flyktingpolitik som ligger nära Moderaternas vallöften.

Men Jimmie Åkesson lär inte göra den uppgiften enkel. Han budskap blir det rakt motsatta, att Centerpartiets besked visar att Moderaternas politik aldrig kommer att bli verklighet och den som vill ha en strängare flyktingpolitik gör säkrast i att rösta på Sverigedemokraterna.

Förtroendefråga

Ett bekymmer för Ulf Kristersson i detta sammanhang är att Sverigedemokraterna har större trovärdighet bland väljarna när det gäller flyktingpolitiken. Ulf Kristersson har dock en annan fördel. Den nye moderatledaren åtnjuter som politiker betydligt högre förtroende än Jimmie Åkesson. Och sådant spelar roll. Just förtroendet var sannolikt en avgörande orsak till att Moderaterna gick upp så kraftigt i opinionen under hösten efter det att Kristersson valts till ny partiledare.

Ulf Kristersson har försökt förmedla bilden av sig själv som en ansvarsfull och mogen politiker. Räkna alltså inte med några rallarsvingar i debatten. Också Jimmie Åkesson lär försöka uppträda ”vuxet”. För Åkessons del handlar ju debatten väldigt mycket om att vinna förtroende i väljarnas ögon.

Jimmie Åkesson lär också försöka snärja sin motståndare i resonemang kring ett eventuellt samarbete i framtiden. Det är ju Åkessons viktigaste mål just nu eftersom det skulle ge verkligt inflytande i riksdagen. Ulf Kristersson däremot lär inte ge efter en tum. Han vet att en sådan diskussion kan riskera att sätta fart på en ny väljarström till Centerpartiet.

Mycket står på spel

Annars kommer väljarövergångarna mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna att vara en av de saker som avgör höstens valresultat. Lyckas Ulf Kristersson med strategin att locka tillbaka SD-anhängare till Moderaterna kan han mycket väl bli statsminister efter höstens val. Både Centerpartiet och Liberalerna kräver ju att Alliansen ska bli större än de rödgröna partierna för att sätta sig i en alliansregering.

Lyckas Jimmie Åkesson däremot med sin strategi att behålla sina anhängare fram till valdagen, och kanske dessutom få partiet att växa ytterligare, blir tillvaron efter valdagen betydligt osäkrare när det gäller vem som kan bilda regering.

Mycket står alltså på spel mellan dessa två partier där den enes framgång kan bli den andres undergång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet