Foto: TT

Myndighet pekar ut hot inför valet

Uppdaterad
Publicerad

MSB har granskat hur främmande makt kan försöka påverka det svenska valet nästa år. Slutsatsen är att det finns både intresse och förmåga att agera.

Nästa år är det val i Sverige och det finns en oro för att främmande makter kan försöka påverka valet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har granskat vilka områden som kan vara mest sårbara, skriver Dagens Nyheter.

”Främmande makter”

– Det är helt klart att främmande makter har en förmåga att agera på den svenska arenan och vi har sett ett ökat intresse, säger Mikael Tofvesson, enhetschef vid MSB, till tidningen.

MSB:s rapport, som är hemlig, skickades nyligen till de myndigheter som arbetar med valet.

Konkreta exempel

Granskningen har utgått från de fall av påverkan som uppmärksammats vid val i Europa och USA de senaste åren. MSB har därefter analyserat vilka metoder som använts i andra länder som Sverige skulle kunna vara känsligt för.

Vilka områden som bedöms som sårbara i Sverige är hemligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer