Foto: TT

Myndighet polisanmäler fondbolag

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten polisanmäler Maltabaserade Falcon Funds fonder efter misstanke om att Falcon Funds ska ha stulit pengar som pensionssparare hade placerat i fonderna.

Flera miljarder av pensionssparares pengar misstänks ha försvunnit ur Falcon Funds tre fonder. Pensionsmyndigheten polisanmäler nu fondbolaget eftersom det endast betalat tillbaka en liten del av pengarna som har placerats i fonderna till myndigheten, och som nu är borta.

– Det finns goda skäl att tro att det är brottslig verksamhet som ligger bakom, sa generaldirektör Katrin Westling Palm under en presskonferens på torsdagen.

Pensionsmyndigheten kräver att får tillbaka de placerade 2,7 miljarder kronorna, men hittills har bara 650 miljoner kommit in. Man har därför bett Finansinspektionen om hjälp med att få tillbaka pengarna.

Riskerar förlora 80 procent av pengarna

Enligt Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg kommer myndigheten att föra processen mot Falcon Funds så långt det går för att få tillbaka så mycket av spararnas pengar som möjligt, men för spararna ser det mörkt ut.

Pengarna som har kommit tillbaka ska in i fonderna igen, dock till en ”avsevärt lägre kurs”. Mikael Westberg ville inte spekulera i hur mycket lägre det blir. Det finns en risk att sparare bara får tillbaka 20 procent av sina pengar.

En majoritet av spararna kommer få sitt kvarvarande innehav överfört till förvalsalternativet AP7 Såfa.

– När fonderna avslutas sätts en kurs på respektive fond som baseras på de pengar vi fått från bolaget fram till dess. Det kommer att innebära en avsevärt lägre kurs än den som nu visas på kontot. Det beror på att Falcon Funds gjort skadliga investeringar och överdrivit värdet på fonderna, säger Mikael Westberg.

En person misstänks ligga bakom

Pensionsmyndigheten pekar särskilt ut en specifik person som skyldig till härvan. Personen ska ha lyckats föra över fondernas pengar till sina egna bolag genom diverse investeringar. Westberg ville inte gå in på vem personen som misstänks är.

– Det har är en förslagen plan att tillgodogöra sig pensionsspararnas pengar, sa Mikael Westberg.

En anmälan har även gjorts till Ekobrottsmyndigheten.

Sade upp avtalet i juni

I februari stoppade Pensionsmyndigheterna insättningar i Falcon Funds fonder, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget.

Det har lett till att 22.000 sparare fått sina pengar fastlåsta, eftersom Falcon Funds inte har velat genomföra den säljorder som krävs för att flytta pengarna. I stället har Falcon Funds stämt Pensionsmyndigheten i domstol för kontraktsbrott.

Myndigheten vill nu se regeländringar på flera punkter, bland annat vill man ha en svensk tillsyn över fonderna, begränsad möjlighet till ombud och göra det straffbart att kapa privatpersoners e-legitimationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer