Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten står fast vid svenska coronastrategin

Uppdaterad
Publicerad

46 nya dödsfall har konstaterats i covid-19 i Sverige och därmed uppgår det totala antalet avlidna till 4 266 personer. Nu växer kritiken mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera pandemin.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten var i dag ersättare för statsepidemiolog Anders Tegnell. Hon fick svara på den kritik som bland annat Annika Linde, Tegnells föregångare på posten, levererat mot den svenska coronastrategin.

”Vi står fast”

Kritik som bland annat riktar in sig på att FHM inte prioriterade smittspårning och att det saknades både strategi och beredskap för att hålla viruset borta från äldreomsorgen.

– Det allvarliga är situationen i äldrevården, inte att FHM fått kritik. Det är klart att vi ständigt diskuterar vilka åtgärder som är lämpliga och står fast vid att de hittills varit korrekta med tanke på den information vi haft vid den tidpunkten.

Har Sverige gjort rätt?

– Det kan ingen veta i nuläget. Det är en helt ny smitta och saknas fortfarande facit, säger Sara Byfors.

Tråkigt trendbrott

Förutom att bemöta kritiken noterar FHM ett oroväckande trendbrott i Västra Götaland vad gäller smittspridningen:

– De hade en tydlig nedgående trend som bröts den 18 maj och som nu övergått i en svag ökning. Vad det beror på vet vi inte – men det skulle kunna vara på ändrat beteende

Därför betonades ännu en gång de vanliga rekommendationerna: Stanna hemma om du känner dig sjuk, tvätta händerna, håll avstånd och begränsa antalet sociala kontakter. Särskilt om du är 70 år eller äldre.

Sedan utbrottet startade i februari har nu 35 727 fall av coronasmitta konstaterats i Sverige, men det verkliga antalet smittade är och har varit betydligt större.

Några lättnader vad gäller inrikes resande presenterades inte – tidigare uppmaning att avstå från alla icke nödvändiga resor gäller fortfarande. Nya riktlinjer inför sommaren väntas inom kort, men exakt när är oklart.

Minskad materielbrist

Totalt 335 kritiskt sjuka patienter med covid-19 vårdas i dag på IVA, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Så här säger hon om tillgången på skyddsutrustning:

– I dag rapporterar en av 290 kommuner en kritisk påverkan på förbrukningsmaterial. De begärda fall om stöd som kommer in till Socialstyrelsen kan i de flesta fall hanteras, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet