För många i landet är det snart dags att duka till fest med helstekt fågel och traditionsenliga tillbehör som rödkål, potatis, vinbärsgelé och gräddig sås. Men måste det vara just gås vid Mårten gås?
Svensk gås kan vara svår att få tag på då produktionen är begränsad. En del har också svårt för gåsens feta kött. Det finns fler fåglar som är lika festliga att servera på Mårtensafton, tipsar Maria Donis som är vd på branschorganisationen Svensk Fågel.
– Kalkon kan vara ett alternativ. Där kan man också lätt ta tillvara på hela fågeln, och tillgången på svensk kalkon är bättre.
Kyckling är också lätt att laga. Ett annat och mer originellt alternativ är myskanka. Jättegott, menar Jonas Ivarson, ägare till Ullmarka gård i Lönshult på Österlen, som för första gången nu börjat sälja ankan.
– Myskankor är inte nära släkt med vanliga ankor utan utgör en egen art. Köttet är magrare och har en mer utpräglad viltsmak, säger han och berättar att han funderar på att utöka produktionen.
– Personligen tycker jag att myskanka är godare än gås. Vi lagade till en i helgen i stekpåse och lågtempade den på 90 grader. Det blev fantastiskt mört.
Fakta: En gastronomisk högtid
- Gåsmiddag serveras traditionellt på Mårtensafton den 10 november.
- Firande med gås och svartsoppa anses vara en skånsk sed. Men seden att äta gås i samband med Martinshelgen kommer ursprungligen från Frankrike.
- Högtiden knyts till helgonet Sankt Martins av Tour i Frankrike. Enligt en gammal legend gömde han sig i en gåsstia för att undgå att bli biskop, men förråddes av gässens kacklande. Som straff skulle fåglarna slaktas varje år under Mårtenshelgen.
Källa: Nordiska museet, Svensk fågel (TT)