Cedric Hanson kommenterar Foto: SVT

Mysteriet med mannen som blev tysk i EM-studion

Uppdaterad
Publicerad

När Tyskland mötte Portugal lördags lyckades en åskådare med minst sagt oklar språktillhörighet slå alla med häpnad.

Till en början talar han oklanderlig skolsvenska. Men plötsligt växlar han över till en bred, tysk dialekt ångande av wurst och surkål. Hur gick det till?

Inför matchen fick André Pops och Arne Hegerfors sällskap av Cedric Hanson, en tysklandssupporter som kommenterade favoritlagets chanser.

Fotbolls-EM 2012

Efter matchen, där Tyskland vann med 1-0, dyker Cedric upp i studion igen, nu med en tysk dialekt som får den forne kommentatorn Peter Antoine att blekna. Orsaken? En kompis utmanade honom.

-Det var en kompis som är förtjust i tyska dialekter som utmanade mig i ett sms under andra halvlek. Om jag skulle bli intervjuad igen ville han att jag skulle bryta på tyska, berättar Cedric Hanson.

Programledaren André Pops märkte iingenting av den plötsliga övergången till ett annat tungomål.

-Jag hade inte en tanke på det utan noterade bara att han bröt på tyska. Det var först när det blev uppståndelse efteråt som jag förstod vad som hade hänt, säger André Pops.

Intervjun har gjort en formidabel succé på nätet. Men Cedric tar det hela med ro.

-Jag tänkte aldrig på att det skulle bli så stort. Det var mest en kul grej.

Cedric är inbjuden till EM-studion igen, men det är ännu inte klart om det blir nästa Tysklandsmatch. Men om det blir av, kan vi i så fall vänta oss nya överraskningar?

-Det får vi se. Huvudsaken är att Tyskland avancerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2012

Mer i ämnet