Vad säger egentligen kvinnan? Vad är det för typ av bluff? Se videon för svaren. Foto: Pexels/SVT/Faksimil

Mystiska kinesiska bluffsamtal till svenskar – vad händer om man svarar?

Uppdaterad
Publicerad

”Uppringd av svenskt nummer, asiatisk kvinnoröst som pratar. Har detta hänt fler?”, skriver en användare på forumet Flashback. Och även på andra delar av sociala medier undrar man: Vad säger rösten – och riskerar jag problem om jag skulle råka svara?

Samtalet ser ut att komma från ett svenskt nummer.

Men, det är det sannolikt inte.

– Man ringer från utlandet, men visar ett nummer som ser ut att komma från Sverige, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

En kvinnoröst, på mandarin, pratar i en halv minut. Enligt Lotta Mauritzson har samtalen gått i vågor internationellt, men att man bara haft något enstaka fall tidigare i Sverige.

Och, enligt Lotta Mauritzson, är det inte primärt svenskar som bedragarna riktar in sig på, trots att de ringer till svenska telefonnummer. Men, hon rekommenderar trots detta inte att man ringer tillbaka.

I videon ovan förklaras vad kvinnan i egentligen säger, och polisen ger råd i hur man ska tänka som svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.