SVT Nyheters ansvarig utgivare Charlotta Friborg Foto: SVT

Namnpubliceringar tillhör utgivarens svåraste beslut

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om att publicera namn på personer – särskilt om det handlar om allvarliga anklagelser – tillhör de svåraste man fattar som utgivare. SVT Nyheter når dagligen miljontals svenskar genom våra sändningar och i våra digitala kanaler. Genomslaget för enskilda personer kan bli enormt och vi är vanligtvis mycket återhållsamma med namnpublicering om uppgifterna är misskrediterande.

När det gäller personer med makt i samhället, som till exempel politiker och företrädare för stora företag och organisationer, är däremot tröskeln för namnpublicering lägre. En brännande fråga under förra hösten när flera framträdande journalister, programledare och opinionsbildare tvingades lämna sina arbeten efter anklagelser är om också dessa personer har en så framträdande roll i samhällsdebatten att de kan namnpubliceras.

Med tanke på att programledarnas program tillhört de med flest tittare och lyssnare i landet och eftersom de i kraft av detta haft en möjlighet att ha stor inverkan på den svenska offentligheten valde jag att publicera deras namn. Granskningsnämnden har dock gjort en annan bedömning när det gäller deras maktposition i det offentliga Sverige.

Det är viktigt att påpeka att Granskningsnämnden inte fällt SVT för innehållet i publiceringarna utan om det var försvarligt att publicera namn och bild på medieprofilerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet