Nära 30.000 väntas söka asyl i Sverige i år

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket räknar med att sammantaget 28.000 människor kommer att söka asyl i Sverige under 2017, vilket är något färre än förra året. Det framgår i verkets prognos som presenterades idag.

Migrationsverket skriver i sin prognos att man kommer att avgöra ärenden som gäller barn och ungdomar under året, men av de som ligger och väntar kommer några att få besked om de får stanna först under 2018.

Verket har tidigare kritiserats för de långa handlingstiderna, vilka delvis beror på den stora tillströmningen av asylsökande under 2015.

LÄS MER: Färre söker asyl i Sverige

”Stor ökning inte trolig”

Om avtalet mellan Turkiet och EU inte håller har Migrationsverket en beredskap för att kunna ta emot 10 000 flyktingar till.

– Trots att många människor från främst Afrika tar sig till Italien just nu, ser inte Migrationsverket en utveckling där dessa grupper tar sig till Sverige. En restriktiv hållning, med gränskontroller och andra åtgärder i Europa, gör också att en stor ökning av asylsökande till Sverige inte är trolig, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Enligt Röda korset är 65 miljoner människor i världen på flykt, vilket är en drastisk ökning de senaste åren.

LÄS MER: Asylsökande flygs in från Grekland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.