Arkiv/Plan med flyktingar som landat i Luleå i mitten av juni. Foto: SVT/Norrbotten

Asylsökande flygs in från Grekland

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag, 12 juli, tar Migrationsverket i region Mitt emot sitt första flyg med 177 asylsökande på Dala Airport i enlighet med överenskommelsen mellan EU-staterna.

Direkt vid ankomst åker de sökande med buss till Gävle där de bor under tiden deras asylansökan handläggs.

– De som kommer är asylsökande som väntat i Grekland på att få sin asylansökan prövad. En del har väntat där sedan den extraordinära hösten 2015, säger Sara Åhman, ansvarig för omplaceringarna i region Mitt.

EU-överenskommelse

Enligt överenskommelsen kommer nästan 1000 av de 3 000 asylsökande som överförs till Sverige under 2017 att placeras i region Mitt mellan den 12 juli och 31 oktober.

Till att börja med kommer de asylsökande att bo i Gävle där deras asylansökningar registreras och asylskälen prövas. Efter genomförd asylutredning bor de på asylboenden runt om i landet i väntan på kommunplacering.

Tidigare i sommar har flera plan kommit till Sverige med flyktingar från Grekland. Bland annat till Luleå.

Tre av Migrationsverkets regioner tar emot de asylsökande: region Mitt, Nord och Öst. I region Mitt berörs främst Dalarna- och Gävleborgs län då de sökande landar i Borlänge och bor i Gävle medan ansökan prövas.

Bakgrunden till arbetet med omplaceringar är ett samarbete mellan medlemsstaterna i EU efter förslag från EU-kommissionen om att fördela asylsökande inom migrationsområdet EU på ett organiserat sätt.

En stor del av de människor som flydde till Europa 2015 kom huvudsakligen till Italien och Grekland men majoriteten reste vidare genom Europa utan att söka asyl. Med omplaceringarna vill EU öka incitamentet för asylsökande att registrera sig vid det första land de kommer till och därmed minska risken för människosmuggling.

Hittills har 16 477 asylsökande omplacerats från Grekland och Italien till EU-länder samt Norge och Schweiz. Hur många som ska omplaceras till respektive medlemsstat baseras på en fördelningsnyckel som väger in BNI och folkmängd.

Att Sverige tar emot omplacerade asylsökande först nu beror på att många sökte sig hit under 2015.

Källa: Migrationsverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.