Grafik över flytten av helikopterplattan på Gävle sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från utanför till innanför Valboåsens skyddszon. Se hur dricksvattnet ska säkerställas när helikoptrarna flyttar upp på sjukhusets tak. Foto: Stefan Larsson/SVT

Helikoptrarna flyttar – ska landa på Gävles känsliga dricksvattentäkt

Uppdaterad
Publicerad

Gävles dricksvattentäkt är känslig för föroreningar men helikoptrarna till sjukhuset ska snart börja landa inom det kritiska området ändå.

– Vattentäkten är viktig men jag känner mig trygg, säger Johannes Allringer Eriksson, projektledare vid Region Gävleborg.

Från de naturliga vattenmagasinen i Valboåsen får Gävleborna sitt kommunala dricksvatten, därför är området skyddsklassat och vilka verksamheter som helst får inte bedrivas på marken ovanför.

Exempelvis har Vattenfall fått nej på sina önskemål och ett åkeri körts bort från området på grund av vattentäkten.

Landar i slutet av nästa år

Nu startar dock bygget av en ny helikopterplatta, på ett tak, på Gävle sjukhus. I slutet av nästa år ska den vara i drift men först måste den förses med speciallösningar på grund av sin placering.

Börjar en helikopter brinna på nya plattan måste den släckas annars riskerar byggnaden att skadas. Ett inbyggt sprinklersystem finns men för Gävles dricksvattentäkts säkerhet måste allt släckvatten samlas upp. Foto: Illustration: Region Gävleborg

Helikopterplattan ligger mitt i skyddsområdet för dricksvattnet vilket den nuvarande plattan inte gör. Ett bränsleläckage eller en brand med släckvatten ner i Valboåsen som följd skulle kunna förorena dricksvattnet och får därför inte inträffa.

Därför får helikopterplattan godkänt av vattenbolaget

Hör Gästrike vatten i klippet nedan om varför Region Gävleborg får göra det få andra får.

Annika Lindblad intervjuas inomhus, håller en mikrofon märkt SVT. Kontorsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur känsligt är området och varför får då helikoptrar landa där? Annika Lindblad på Gästrike vatten svarar. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.